Skip to main content
Please wait...

Obavještenja

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obaviješteno o aktivnostima Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu na polju obrazovanja i nauke u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na prijedlog Ministarstva civilih poslova Bosne i Hercegovine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 35. Sjednici, održanoj 11.01.2024. godine razmotrilo i usvojilo Informaciju o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade.

Usvajanjem predmetne Informacije, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je apelovalo na nadležne vlasti u oblasti obrazovanja i mladih, agencije za obrazovanje u Bosni i Hercegovini i ostale ključne aktere iz oblasti obrazovanja i mladih da učine dodatne napore za aktivnije učešće u akcijama dostupnim u Bosni i Hercegovini u okviru Erasmus+ programa u cilju efikasnijeg korištenja sredstava i mogućnosti Programa.

Vlada Kantona Sarajevo je putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo pristupila izradi Strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2024 - 2028. godine.

Strategija prema mladima Kantona Sarajevo za cilj ima postavljanje temelja značajnije integracije mladih u društvo Kantona Sarajevo, istražujući ključne izazove sa kojima se mladi suočavaju, identificirajući njihove probleme i potrebe predlaganjem rješenja koja će biti moguće realizirati u predviđenom roku.

Ambasada Indije u Budimpešti uputila je obavijest o aktuelnim ITEC kursevima u okviru Programa tehničke i ekonomske saradnje (Indian Technical and Economic Cooperation Programme), koji je u potpunosti finansiran od strane Vlade Indije.

Spisak svih dostupnih kurseva može se preuzeti i na web stranici:https://itecgoi.in/e-itec.

Informacije o procedurama za prijavu dostupne su na web stranici: https://itecgoi.in/how _to_apply, a u informacije o pravilima i uslovima za prijavu dostupne su na: https://itecgoi.in/terms_and_conditions.

Obavještenje za studente koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje putem Ministarstava za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo je informisano da je Ministarstvo vanjskih poslova Države Kuvajt dostavilo ponudu za dvije (2) stipendije za studente iz Bosne i Hercegovine, za studije na kuvajtskim fakultetima u akademskoj 2023./2024. godini.

Stipendije dodjeljuje Ministarstvo za visoko obrazovanje Države Kuvajt.

Rok za prijavu 07.09.2023. godine.

Detaljnije informacije o predmetnim stipendijama je moguće dobiti i putem web adrese: https://bit.ly/3prKBKf.

Danas je održan sastanak ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Pavla Krstića, pomoćnice ministra za mlade Mersihe Kolčaković i saradnice za mlade sa novoizabranim predstavnikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Imranom Pašalićem.

Tema sastanka su bili planovi koji će se realizovati u predstojećem razdoblju, koordinacija i provođenje zajedničkih aktivnosti u kontekstu poboljšanja položaja i statusa studenata na području Kantona Sarajevo.

Ministar Pavle Krstić i pomoćnica ministra za mlade Mersiha Kolčaković su naglasili potrebu za jačanjem saradnje sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu i važnost njegove uloge u procesu podrške daljem obrazovnom procesu.

 

 

 

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo objavljuje Odluku o utvrđivanju konačne rang liste dobitnika sredstava po Javnom pozivu za sufinansiranje udruženja/neprofitnih organizacija i studentskih organizacija za projekte za mlade iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH te informaciju Ambasade Republike Irak u Beogradu o održavanju Međunarodne konferencije i sajma o inovaciji i budućnosti obrazovanja u Iraku.

Konferencija će se održati na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, u periodu od 16-19. septembra 2023. godine.

Više informacija o konferenciji može se dobiti putem e-mail adrese: info@bes.iq ili telefona: +964782509966 i +9647728509966.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH te informaciju da je Evropski centar za moderne jezike (ECML) i ove godine zajedno sa Vijećem Evrope, a u svrhu obilježavanja Evropkog dana jezika u zemljama članicama, obezbjedio promotivni materijal u ograničenim količinama.

Više informacija o pomenutim aktivnostima je dostupno na internet stranici https:/edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/bs-Latn-BA/Default.asprx.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Poljskoj informisala je Ministarstvo civilnih poslova da je Fakultet za prehrambenu tehnologiju Univerziteta u Krakovu objavio poziv za upis inostranih studenata i profesora, uključujući i državljane Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani kandidati imaju mogućnost studiranja na engleskom jeziku, sa početkom studija 01.10.2023. godine, u sklopu tri oblasti studija: priprema hrane, sigurnost i kvalitet (prvi ciklus) kao i oblasti: prehrambeni inžinjering, prehrambena tehnologija i ljudska ishrana (drugi ciklus).

Sve informacije o Fakultetu za prehrambenu tehnologiju mogu se pronaći na sljedćoj web stranici: https:/wtz.urk.edu.pl/.

 

Vlada Kraljevine Tajland ponudila je stipendije državnim službenicima iz Bosne i Hercegovine za postdiplomske studije na tajlandskim univerzitetima za 2023. godinu, koja se dodjeljuje u okviru Thajland International Postgraduate Programme (TIPP).

Stipendije su namjenjene kandidatima do 45 godina starosti koji posjeduju dobro poznavanje engleskog jezika, a svaka zemlja može kandidovati najviše dva kandidata po jednom studijskom programu.

Oblast studija na koje se odnose stipendije su: ekonomija, klimatske promjene, sigurnost hrane, održiv razvoj i javno zdravstvo.

Zainteresovani kandidati trebaju svoje prijavne formulare i ostale tražene dokumente dostaviti u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ( Odjel za međunarodnu, naučnu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju) najkasnije do 24. jula 2023. godine.

Ambasada Narodne Republike Bangladeš informisala Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine o ponudi dva slobodna mjesta za studente Bosne i Hercegovine, i to, jedno slobodno mjesto za civilne i drugo mjesto za vojne studente iz Bosne i Hercegovine, na Vojnom institutu za nauku i tehnologiju (Military Institute of Science and Technology - MIST) za neki od ponuđenih inženjerskih programa:

- Građevinarstvo (Civil Engineering),

- Računarske nauke i inžinjerstvo (Computer Science and Engineering),

- Elektroenergetsko, elektroničko i komunikacijsko inžinjerstvo (Electrical, Electronic and Communication Engineering),

- Mašinsko inžinjerstvo (Mechanical Engineering),

- Aeronautičko inžinjerstvo (Aeronautical Engineering),

- Pomorska arhitektura i pomorsko inžinjerstvo (Marine Engineering and Naval Architecture).

Krajnji rok za prijave je 28. februar 2023. godine.

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN je obavijestila da je Generalna skupština ujedinjenih nacija na svojoj 57. plenarnoj sjednici, održanoj 18.01.2023. godine, konsenzusom, uz veliki broj kosponzora, usvojila rezoluciju pod nazivom "Obrazovanje za demokratiju" ("Education for Democracy"), objavljenu kao dokument A/77/L44.

Tekstom Rezolucije se, između ostalog, pozivaju države članice i sve zainteresirane strane, da obrazovanje za demokratiju, zajedno sa građanskim obrazovanjem, obrazovanjem o ljudskim pravima i obrazovanjem za održivi razvoj, integrišu u svoje obrazovne standarde.

Države članice se, također, pozivaju da sarađuju sa relevantnim stranama kako bi se poduzeli koraci na prevazilaženju digitalnih razlika, uključujući ruralno-urbane, mlade i starije osobe, te rodne i digitalne podjele. 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Mađarskoj informisala je da je Univerzitet u Šopronu zainteresovan za prijem većeg broja studenata iz Bosne i Hercegovine, koji se mogu odlučiti za jedan od sljedećih studijskih programa na engleskom jeziku:

 • International Business Economics BSc
 • Tourism and Catering BSc
 • Timber Industry Engineering BSc
 • International Economy and Business MSc
 • Timber Industry Engineering MSc
 • Environmental Engineering MSc
 • Nature Conservation Engineering MSc
 • Educational Sciences MSc
 • Istvan Széclienyi Economics and Management Doctoral School
 • Jozsef Cziraki Doctoral School of Wood Sciences and Technologies
 • Roth Gyula Doctoral School of Forestry and Wildlife Management Sciences

Za stipendiju na Univerzitetu u Šopronu, bh studenti mogu aplicirati putem Stipendium Hungaricum programa.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavilo je dopis sa obavještenjem o pozivu udruženja Rondine Cittaddla della Pace za prijavu učesnika na konkurs za mlade sa Balkana za učešće u dvogodišnjem programu Svjetska kuća 2023-2025.

Rondine Cittadella della Pace je organizacija sa sjedištem u Italiji koja je posvećena smanjenju oružnih sukoba u svijetu i širenju vlastite metode za kreativnu transformaciju sukoba u svakom kontekstu. Cilj je planeta bez oružanih sukoba na kojoj svaka osoba ima alate za upravljanje sukobima na kreativan i pozitivan način. Misija udruženja je promovisanje kreativne transformacije sukoba kroz iskustva mladih ljudi koji otkrivaju ljudsko biće u svom neprijatelju.

Evropski upravni odbor za mlade (CDEJ) Vijeća Evrope dostavio je dopis sa pozivom za prijavu učesnika na seminar o reviziji Preporuke o radu sa mladima CM/Rec(2017)4, koji će se održati 3-4. april 2023. godine u Evropskom centru za mlade u Strazburu.

Zajedničko vijeće za mlade (CMJ) Vijeća Evrope odlučilo je pokrenuti proces revizije Preporuke Odbora ministara CM/Rec(2017)4 o radu s mladima. Nakon prikupljanja kvantitativnih podataka putem anketa sljedeći korak je organiziranje seminara za reviziju preporuke. Seminar će okupiti aktere iz različitih država članica i organizacija kako bi razgovarali o početnim zaključcima o doprinosima provedbi preporuke.