Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA MESIHOVIĆ POSJETILA INTERNACIONALNI UNIVERZITET U SARAJEVU (IUS)

Datum

U svrhu unapređenja akademske saradnje i napredovanja naučnih istraživačkih inicijativa, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović sa saradnicama posjetila je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). 

Delegaciju su srdačno dočekali rektor IUS-a, prof.dr. Ahmet Yıldırım, generalni sekretar IUS-a, te njegovi najbliži saradnici. 

Gosti iz Kantona su se mogli upoznati s opštim sadržajem studijskih programa na IUS-u, kao i njegovom opremom.  Obišli su laboratoriju za softwerski inžinjering, prostoriji za film i mediji, studije za kreativno pisanje i prevođenje, biblioteku i čitaonicu, Odsjek multimedijalih studija, Siemens laboratoriju, studiju za arhikteturu i CNC laboratoriju, laboratoriji za genetiku i bioinžinjering, te  laboratoriju za elektrotehniku i elektroniku. 

Ovom prilikom, prezentovan je i najnoviji studijski program s opremom iz oblasti Medija i komunikacije (MAC), dok su za studijski program Genetika i bioinženjering (GBE) predstavljena neka od inovativnih istraživanja u oblastima mikrobiologije i filtracija vode, biologije biljaka i terapijske primjene, metformin u liječenju limfoma T-ćelija.

Ministrica Mesihović je razgovarala o potencijalnim novim  smjerovima saradnje, te je izrazila svoju čvrstu podršku IUS-u prepoznajući potencijal i važnost ovog univerziteta u obrazovnom sistemu Kantona Sarajeva.

Prof.dr. Yıldırım se zahvalio ministrici na posjeti, kao i
obećanoj podršci. Istakao je važnost takvih saradnji u podizanju standarda obrazovanja i stvaranju povoljnog okruženja za studente. 

S zajedničkom vizijom efikasnijeg i dinamičnijeg Univerziteta, koji je osnovan akademske 2004/2005. godine od strane Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, obje strane su izrazile spremnost na saradnju, kako bi se unaprijedio sistem obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Trajno
Standardno