Skip to main content
Please wait...

Novosti sa vlade

„Prema tvrdnji građana, prva smo vlada  koja je priznala kada je griješila, objašnjavali  smo koje su naše greške i odmah ih ispravljali, nismo bježali od  problema, posebno ne tokom pandemije”.  

Poručio je to na novogodišnjoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo premijer Edin Forto, koji je istakao kako je Vlada uspješno reagirala na izazove i upravljala krizama. Zahvalio je ministrima i državnim službenicima na predanom radu za dobrobit građana te je potcrtao kako se radi mimo klasičnog vremena, do kasno navečer, praznicima... U obraćanju novinarima premijer Forto predstavio je najvažnije aktivnosti i projekte u resorima.  

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu jučer je upriličeno potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija studentima Univerziteta u Sarajevu na nastavničkim studijskim programima u akademskoj 2022/2023. godini. Stipendije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS dobit će  80 najuspješnijih studenata odsjeka za germanistiku, njemački jezik i književnost, te predškolskog odgoja, fizike i matematike. Za stipendiranje ovih studenata izdvojeno je 178.080 KM. „Budući nastavnici, posebno ovih struka, jesu nosioci modernizacije i unapređenja kvaliteta cjelokupnog obrazovnog sistema. Na ovaj način provodimo njegovu  transformaciju i modernizaciju“, poručila je ovom prilikom ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić.  

Povodom praznika slobode i svjetlosti – Hanuke, čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa zastupnicima i ministrima, uputili su čestitku svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti želimo da im Hanuka donese obilje mira i radosti. Želimo Vam da praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju sa porodicom i prijateljima te da Vam praznični dani koji dolaze budu ispunjeni blagostanjem, mirom, nadom i vjerom u bolju budućnost svih nas koji stoljećima živimo zajedno na ovim prostorima”, navodi se u zajedničkoj čestitki predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, njegovih zamjenika Vibora Handžića, Igora Stojanovića i Danijele Kristić, premijera Edina Forte te ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić potpisala je danas Sporazum u svrhu sufinansiranja boravka studenata sa invaliditetom  u Sportskom centru “Bossina” u Zaostrogu, sa  direktorom ovog centra Davorom Matićem.

“Ministarstvo već drugu godinu sufinansira ovaj projekt. U periodu od maja do oktobra naredne godine planirano je da u Sportskom centru Bosina boravi oko 70  studenata Univerziteta u Sarajevu, koliko i prošle godine, za što je iz Budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno  50.000 KM. Projekt je dio napora usmjernih ka unapređenju inkluzivnosti cjelokupnog obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo. Svesrdnu podršku realizaciji ovog projekta pruža i Ured za podršku studentima Univerziteta u Sarajevu”, naglasila je ministrica Nikolić ovom prilikom.

Danas je u hotelu Hills počela počela trodnevna konferencija „Inkluzija je dječije pravo“ koju organizuju Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Institutom za preduniverzitetsko obrazovanje KS. Cilj konferencije je senzibiliziranje društvene zajednice, a posebno školskih zajednica, za pitanja inkluzije i dječijh prava, kao i osnaživanje prosvjetnih radnika za rad sa djecom i mladima sa teškoćama.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić održala je danas sastanak s naučnicom-fizičarkom i uposlenicom renomiranih međunarodnih istraživačkih instituta Sanjom Damjanović, te direktoricom Tima za reformu javne uprave i E-upravu Republike Srbije Martom Arsovskom Tomovskom, učesnicama Međunarodne stručne konferencije o digitalnoj transformaciji i transformaciji javne uprave koja se održava u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i Admir Badnjević, predstavnik naučno-istraživačkog instituta “Verlab” i Univerziteta u Sarajevu, u čijoj organizaciji se održava današnja konferencija. Konferencija ima za cilj da podigne svijest o važnosti digitalne transformacije, kao i o svim koristima koje ona donosi. To su bile i teme današnjeg sastanka u Ministarstvu, kao i mogućnosti ostvarivanja regionalne naučne saradnje u projektima od značaja za razvoj svih zemalja.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo iz prethodnog mandata Elvedin Okerić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović prisustvovali su danas svečanoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, kojom su obilježene 73 godine rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu. Sjednica je upriličena u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo dala je danas saglasnost Univerzitetu u Sarajevu za oslobađanje troškova studija svakog trećeg i narednog djeteta koje dolazi iz porodice koja školuje dvoje djece u statusu studenta koji finansira svoj studij na Univerzitetu u Sarajevu. Troškovi njihovog studija bit će finansirani iz Budžeta Kantona Sarajevo. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i inicijativu Senata UNSA. Prema podacima Univerziteta, 36 studenata će biti oslobođeno plaćanja školarine u ovoj studijskoj godini, i to 30 redovnih samofinansirajućih studenata, tri vanredna i tri DL studenta.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine čelnici Kantona Sarajevo uputili su čestitku svim Bosancima i Hercegovcima.

“S ponosom obilježavamo i svim Bosancima i Hercegovcima čestitamo 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom je potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, kada je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet. Svima nama, ali i budućim generacijama ostaje obaveza njenog očuvanja i njegovanja vrijednosti koje BiH baštini", kaže se u čestitki koju su uputili čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zastupnici u Skupštini, te ministri u Vladi KS.

 

Izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu, potpisanim danas, povećani su koeficijenti za obračun plate nenastavnom osoblju i asistentima za oko 10 posto.

Ove izmjene Kolektivnog ugovora potpisali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Sindikata  UNSA  prof.dr. Amir Zahirović, u prisustvu resorne ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandre Nikolić.

“U pregovorima smo se odlučili fokusirati na status onih uposlenika Univerziteta koji imaju najniža primanja, odnosno na nenastavno osoblje i asistente. Ovim izmjenama smo kroz uvećanje koeficijenata pokušali harmonizirati primanja i na adekvatan način valorizirati doprinos nenastavnog osoblja i asistenata”, istakla je ministrica Nikolić ovom prilikom.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Strategiju razvoja medijske i informacijske pismenosti u sistemima obrazovanja Kantona Sarajevo, koja je promovisana danas.

Cilj je inkorporirati ovaj vid pismenosti u sve nivoe obrazovanja, od predškolskog, osnovnog odgoja i obrazovanja, srednjeg i visokog obrazovanja, pa do programa obrazovanja odraslih, odnosno sistema cjeloživotnog učenja.

Strategija razvoja medijske i informacijske pismenosti strateški je dokument usmjeren ka unapređenju obrazovanja, utvrđivanju prioriteta i predstavlja putokaz prema sveukupnom razvoju medijske i informacijske pismenosti (MIP) u Kantonu Sarajevo uzimajući u obzir sve dimenzije podučavanja i razvoja MIP-a.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o dodjeli stipendija talentovanim/nadarenim učenicima koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i ugovore o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Ministarstvo će učenicima prvih razreda, koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na pomenutim takmičenjima, dodijeliti devet stipendija u iznosu od 2.500 KM, te 320 stipendija u iznosu od 1.000 KM učenicima prvog, drugog i trećeg razreda srednjih stručnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

U organizaciji Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, danas je u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa pojedincima i ustanovama, u okviru projekta “Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu”.

Prije pristupanju potpisivanja, održana je press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Aleksandra Nikolić i prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Mirza Dautbašić.

Premijer Forto je kazao kako je Vlada koju predvodi prošle godine izdvojila tri miliona, a ove godine pet miliona KM za podršku nauci u Kantonu Sarajevo, što je deset puta više od sredstava koje su izdvajale sve prethodne vlade.

Na spomen obilježju na mjesnom mezarju u Boljakovom Potoku danas je, u ime Kantona Sarajevo, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić položila cvijeće u znak sjećanja na devet naših sugrađana koje je ubila agresorska granata na tom mjestu prije 30 godina. T

oga dana, na dženazi Fatime Jusić, na mezarje su ispaljene dvije granate sa agresorskih položaja, od kojih je jedna pala među okupljene građane. Od njenog rasprskavajućeg dejstva smrtno je stradalo devet, a ranjeno 20 naših sugrađana. Ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije N.N. muške osobe.

Projekti Centra za napredne tehnologije (CNT) koji su realizirani u protekle četiri godine, odnosno od osnivanja ove institucije, predstavljeni su danas u Sarajevu.

S vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji, projekti CNT-a su realizirani u partnerstvima s domaćim istraživačima, inženjerima, naučnim institucijama i kompanijama. Posebno je važno što proizvodi i prototipi koji nastaju kao rezultat bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu, kako za civilnu upotrebu tako i u namjenskoj industriji. Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.

Izazovi sa kojima se susreće obrazovanje od predškolskog do visokoškolskog nivoa, kao i unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, teme su naučno-stručne konferencije koju je organizovala danas Javna ustanova «Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo», u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Na prvoj konferenciji koju je organizovao novoosnovani Institut, pod nazivom „Digitalna transformacija obrazovanja – izazovi i perspektive“, govorit će se o savremenim načinima podučavanja, potrebama privrede za novim kadrovima koje im treba isporučiti obrazovna zajednica, stanju trenutne infrastrukture u obrazovnom sektoru, kompetencijama nastavnika, te mjerama za poboljšanje.

Krajem 2019. godine premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u dvije minute nabrajanja uspio pomenuti sva važnija dostignuća Vlade koju predvodi, a koja se tiču unapređenja života građana. 

Danas pri kraju mandata, premijer Forto je u nabrajanju rezultata potrošio više od šest minuta. 

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike, te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

Prof.dr. Rifat Škrijelj je istakao da je otvaranje Parka u Kampusu Univerziteta u Sarajevu za njega kao rektora UNSA veoma značajan trenutak.

„Kada sam 2016. započeo svoj rektorski mandat realnost ovog prostora na kojem smo se danas okupili bio je krajnje neprihvatljiv i neugodan ambijent uništene infrastrukture i zapuštenog prostora u potpunoj suprotnosti sa poimanjem urbanog i univerzitetskog prostora i zajednice”, podsjetio je rektor Škrijelj.

U Pozorištu mladih u Sarajevu sinoć je premijerno izvedena magistarska predstava studenata II ciklusa na Odsjeku za glumu - mjuzikl "Boom". Rađen je po motivima mjuzikla “Tick, tick….BOOM”, čiji je autor američki libretista i kompozitor Jonathan Larson.

Priča mjuzikla prati život nadahnutog kompozitora koji živi u New Yorku devedesetih godina i teško spaja kraj s krajem. Kako se približava njegov 30. rođendan, dok paralelno balansira ljubavni život i prijateljstvo, bori se s brojnim životnim dilemama, a najteža je ona hoće li pratiti karijeru u mjuziklima i napisati svoje umjetničko djelo ili će prihvatiti dobro plaćeni posao i finansijsku sigurnost.

Pod mentorstvom prof. Admira Glamočaka i prof. Lejle Jusić, u predstavi su igrali studenti I i II ciklusa na Odsjeku za glumu: Sanjin Arnautović, Hana Zrno i Faris Pinjo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić primili su danas predstavnike Vijeća mladih Federacije BiH - generalnog sekretara Nedima Alibegovića i projektnog koordinatora Merisa Bećovića.

Oni su premijera i ministricu upoznali s aktivnostima koje su posljednjih mjeseci provodili po pitanju omladinskog organizovanja u općinama Kantona Sarajevo, s ciljem osnivanja vijeća mladih na kantonalnom nivou, s obzirom da ono trenutno ne postoji.

Premijer Forto i ministrica Nikolić izrazili su punu podršku fomiranju kantonalnog vijeća mladih te su naveli da će Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo pravde KS što prije sprovesti neophodne procedure.

Tokom današnjeg susreta predstavnici Vijeća mladih FBiH informirali su premijera i ministricu o svojim aktivnostima, te su naveli da im je fokus na jačanju kapaciteta omladinskih udruženja, infomiranje i zagovaranje.

 

 

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba