Skip to main content
Please wait...

Novosti sa vlade

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović održala je inicijalni sastanak s predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Imranom Pašalićem i Rijadom Crvenjakom.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što je sastanak pružio priliku za otvaranje dijaloga između Studentskog parlamenta i Ministarstva, naglasivši da očekuje dalju konstruktivnu saradnju s ciljem unapređenja kvaliteta studentskog standarda u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici Studentskog parlamenta su predstavili projekte koje planiraju realizirati, uz podršku resornog ministarstva. Pohvalili su proaktivno djelovanje Ministarstva u prethodnom periodu, s posebnim osvrtom na posljednje inicijative usmjerene na nagrađivanje najboljih mladih naučnika i studenata, te vrednovanje njihovog uspjeha, rada i uloženog truda.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović prisustvovala je Konsultativnom sastanku eksperata u Bosni i Hercegovini “State Peer Counselling Meeting” koji je održan u Banjoj Luci.

Radi se o prvoj aktivnosti u Bosni i Hercegovini u okviru projekta pod nazivom “Podrška evropskim agencijama za osiguranje kvaliteta u ispunjavanju Evropskih standarda i smjernica ( ESG)“ - („Supporting European QA Agencies in meeting the ESG“ - SEQA ESG II), kojim koordinira ENQA.

Povodom praznika slobode i svjetlosti – Hanuke, čelnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa zastupnicima i ministrima, uputili su čestitku svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. U čestitki se navodi da nas Hanuka podsjeća na važnost svjetlosti, nade i zajedništva, vrijednosti koje su ključne za jačanje veza među ljudima.

“Želimo Vam da praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju s porodicom i prijateljima, te da Vam praznični dani koji dolaze budu ispunjeni blagostanjem, mirom, nadom i vjerom u bolju budućnost svih nas koji stoljećima živimo zajedno na ovim prostorima”, navodi se u zajedničkoj čestitki predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića, njegovih zamjenika Vibora Handžića, Danijele Kristić i Jelene Pekić, premijera Nihada Uka, te zastupnika u Skupštini i ministara u Vladi KS.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović prisustvovala je svečanoj ceremoniji otvaranja završnog simpozija Erasmus+ projekta pod nazivom "Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina" (IQPharm).

Ministrica je istakla značaj učešća Univerziteta u Sarajevu, kao koordinatora u realizaciji međunarodnih projekata i aktivnosti, koje su bez obzira na prepreke u trogodišnjoj implementaciji, dali efikasne i značajne rezultate za podizanje kvaliteta i modernizaciju studija farmacije na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i odličnu dugoročnu međunarodnu saradnju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj posjetio je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, gdje je s ministricom, prof.dr.Adnom Mesihović razgovarao o unapređenju visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, akreditaciji visokoškolskih ustanova i o saradnji Univerziteta i  Ministarstva.

Ministrica Mesihović je upoznala rektora s planovima Ministarstva, te istakla važnost saradnje i zajedničkog djelovanja Ministarstva i Univerziteta, s ciljem unapređenja studentskog standarda, povećanja ulaganja u naučnoistraživački rad i potenciranja izvrsnosti u svim segmentima visokog obrazovanja i nauke.

Rektor Škrijelj je govorio o izazovima s kojima se Univerzitet susreće, okolnostima u kojima fakulteti djeluju, te prioritetima i problemima koje je potrebno rješavati kroz zajedničko djelovanje Univerziteta i Ministarstva, a sve s ciljem kontinuiranog razvoja Univerziteta u Sarajevu i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

Protokol o radu i saradnji Koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo danas u potpisali ministri u Vladi KS iz resora socijalne politike, unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde, odgoja i obrazovanja i visokog obrazovanja: Enda Pavić Pečenković, Admir Katica, Enis Hasanović, Darja Softić Kadenić, Naida Hota-Muminović i Adna Mesihović. 

Protokol su potpisali i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović i predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo Fikret Zuko.

Kako je ovim povodom istakla ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, ovaj dokument predstavlja koncept obavezivanja svih potpisnika u prevenciji i djelovanju prema nasilju u porodici.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, prof.dr. Adna Mesihović razgovarala je s direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH (HEA), prof.dr. Enesom Hašićem.

Glavna tema sastanka je bila akreditacija visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, kao i proces pridruživanja Evropskoj asocijaciji za osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Direktor Hašić upoznao je predstavnike Ministarstva i ministricu s aktivnostima Agencije u oblasti osiguranja kvaliteta, kao i planovima za naredni period. Posebno je istakao važnost današnjeg događaja „State Peer Counselling Meeting“ koji se održava u Banja Luci i na kojem će ministrica Mesihović biti panelista u ime Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Predstavnici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo boravili su u studijskoj posjeti institucijama u sektoru nauke i istraživanja Republike Slovenije.

Studijska posjeta je organizovana u okviru aktivnosti Horizon Europe projekta pod nazivom „POLICY ANSWERS: kreiranje politika u istraživanjima i inivacijama, implementacija i podrška zemljama Zapadnog Balkana“.      Osim predstavnika resornog kantonalnog ministarstva, delegaciju bh. tima u navedenom projektu činili su i predstavnici Univerziteta u Sarajevu, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, te predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Oni su učestvovali na konferenciji pod nazivom: Dani nauke ARIS - podupiremo izvrsnost, u organizaciji Agencije za naučna istraživanja i inovacijsku djelatnost Republike Slovenije.

U skladu sa zaključcima iz Izjave o opredjeljenju za transformaciju obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koja je usvojena u junu 2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s UNESCO-om, UNICEF-om i Delegacijom Evropske unije, organiziralo je u Sarajevu sastanak na nivou ministara obrazovanja iz Bosne i Hercegovine. U navedenoj Izjavi ministri obrazovanja i predstavnici obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini su se opredijelili za predanu izgradnju kvalitetnog, inkluzivnog i jednakog obrazovanja dostupnog svima.  

Predstavnica Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, pomoćnica ministrice za nauku Azemina Njuhović prisustvovala je ovom sastanku na kojem je predstavljen okvir za izradu Akcionog plana za obrazovanje. Izrada akcionog plana je od strane učesnika prepoznata kao veoma važna aktivnost obrazovnih vlasti u narednom periodu kada će biti provedene pripremne aktivnosti za izradu Akcionog plana tokom tokom 2024.  

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, njegovi zamjenici Jelena Pekić, Danijela Kristić i Vibor Handžić, premijer Nihad Uk, ministri i skupštinski zastupnici uputili su čestitku građanima povodom  25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjećajući da je višestoljetna državnost naše domovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, u čestitki se navodi da je ovo jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji. Tada je, navodi se dalje, izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet.

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih, prof.dr.sc. Adna Mesihović učestvovala je u radu naučnog skupa, koji su organizovali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine - "Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću - historijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine".  

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr.sc. Adna Mesihović ugostila je prof.dr. Sanjina Kodrića, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, s kojim je razgovarala o načinima buduće uspješne saradnje i podrške naučnim, obrazovnim i kulturnim projektima u Kantonu Sarajevo.

Razgovarano je o historiji postojanja “Preporoda” kao jednog od najstarijih i najznačajnijih kulturnih zajednica Bošnjaka s tradicijom dužom od jednog vijeka, aktivnostima koje su realizovane do sada, izdavačkoj djelatnosti, aktivnim projektima na kojima „Preporod“ radi i budućim planiranim projektima ovog društva.

Ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Pavle Krstić potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava iz Budžeta KS radi sufinansiranja projekata za mlade u 2023. godini, s predstavnicima neprofitnih i studentskih organizacija.  

Projekti su odabrani nakon okončane procedure Javnog poziva u okviru kojeg su organizacije aplicirale po programina “Mobilnost mladih”, “Mladi, urbano planiranje i zaštita okoliša” i “Psihofizičko zdravlje mladih”.

Komisija je na osnovu uvida u prijave i vrednovanja projekata dodijelila sredstva u ukupnom iznosu 34.800 KM za sufinansiranje 14 projekata.

Za ovaj Javni poziv u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu osigurano je 35.000 KM, u svrhu podrške mladima na području Kantona Sarajevo.

Sljedeći dobru praksu, i ove godine će naši mladi sugrađani, koji pune 18 godina kao rođendanski poklon od Vlade KS dobiti sedam vaučera, tj. besplatnih ulaznica za kulturne sadržaje u Narodnom pozorište, Pozorištu mladih, Sarajevskom ratnom teatru, Kamernom teatru te u Zemaljskom i Historijskom muzeju kao  i u Muzeju Sarajeva. 

U želji i sa ciljem da se mladima približe kulturni sadržaji našeg grada, od prošle godine Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo kulture i sporta KS  osmislili su i pokrenuli ovaj model popularizacije muzejskih i pozorišnih sadržaja.  

Resorni ministri  Pavle Krstić i Kenan Magoda i direktori  javnih ustanova kulture  danas su ozvaničili nastavak ove prakse i u ovoj godini.

Nažalost,  vrlo mali procenat mladih, nekih svega 12 posto, posjećuje muzeje i pozorišta te uopšte konzumira kulturne sadržaje.

Prezentacija Master plana i osnovnih elemenata iz studije izvodljivosti za Kampus Univerziteta u Sarajevu, priređenog u saradnji s Arup Group ltd. u okviru projekta „Urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu“ upriličena je jučer u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Prof.dr. Tarik Zaimović, predsjednik Savjeta plana i prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, predstavio je Master plan Kampusa Univerziteta u Sarajevu ministru za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof.dr. Pavlu Krstiću, načelniku Općine Novo Sarajevo dr. Hasanu Tanoviću, predstavnicima Zavoda za planiranje razvoja KS i nadležnih općinskih službi. 

„Strateške politike prema mladima Kantona Sarajevo“, naziv je konferencije koju je danas organizovalo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Ovaj događaj je upriličen u procesu izrade strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2024-2028. godina, a koju Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS realizuje u saradnji sa Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

„Ovom strategijom želimo poboljšati položaj mladih. Posebno je važno istaći holistički pristup  u njenoj izradi jer se potrebe mladih protežu kroz različite sektore. Zato pozivam mlade da se aktivno uključe i prate razvoj strategije jer su njihove potrebe ključne. Zahvaljujem se Omladinskom PR timu na njihovom povezivanju institucija i mladih u ovom procesu, kao i Ambasadi Italije i Misiji OSCE-a u BiH na podršci u organizaciji ovog događaja“, istakao je na početku ovog skupa premijer KS Nihad Uk.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo organiziralo je prvi konsultativni skup u okviru pokretanja aktivnosti na izradi strategije za razvoj nauke KS za period 2024-2028. godine na kojem je predstavljen pristup izradi ovog dokumenta. Podršku izradi ovog važnog strateškog dokumenta daju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Vlada Kraljevine Norveške, u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG2).

Prisutni su upoznati sa do sada urađenim analizama i  definiranim ciljeva strategije i strateškim okvirom za razvoj nauke, istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija u sarajevskom kantonu, ključnim za jačanje akademskog, privrednog i društvenog napretka u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i malde KS upriličilo je danas nastavak potpisivanja ugovora za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Resorni ministar Pavle Krstić potpisao je ugovore o sufinansiranju troškova tehničke izrade i odbrane doktorske disertacije na Univerzitetu u Sarajevu, izdavanja knjiga/monografija, sufinansiranja učešća na konferencijama, kao i troškova objavljivanja naučnih članaka, s predstavnicima projekata za koje su odobrena sredstva.

Kako je istakao ministar Krstić, ove godine izdvojena su rekordna sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u iznosu od 4.250.000 KM. Namjera je da se sredstva za nauku povećavaju u narednoj budžetskoj godini.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je kako ga posebno raduje da među dobitnicima sredstava ima mnogo mladih istraživača.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo upriličilo je danas potpisivanje ugovora za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Ugovore su potpisali resorni ministar Pavle Krstić i predstavnici projekata i programa za koje su odobrena sredstava iz budžeta, po osnovu javnog poziva koji je bio raspisan.

Premijer KS Nihad Uk istakao je da je u ovogodišnjem Budžetu izdvojen rekordan iznos sredstava za naučnoistraživačku djelatnost, u iznosu od 4.250.000 KM, a u skladu s principima Vlade KS, intencija je da se kontinuirano povećavaju budžetska sredstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je 75.762,14 KM za realizaciju 16 projekata za mlade, koji su ispunili uvjete i kriterije za dodjelu sredstava po Javnom pozivu. 

Resorni ministar Pavle Krstić je potpisao ugovore sa 16 predstavnika udruženja/neprofitnih organizacija i studentskih organizacija, čiji su projekti prihvaćeni za sufinansiranje po Konačnoj rang listi po Javnom pozivu za sufinansiranje udruženja/neprofitnih organizacija i studentskih organizacija za projekte za mlade iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Kako ističu iz Ministarstva, kriteriji za javni poziv su oblikovani na način da potaknu i osnaže mlade ljude, da se aktivnije uključe u ostvarenje ciljeva Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.