Skip to main content
Please wait...
30.09.2021

Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.

Elaborat koji je sačinila stručna radna grupa na čelu s iskusnim vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.

“Ispravljamo istorijsku nepravdu. Ucrtavamo Kanton Sarajevo na listu uređenih zajednica koje se razvijaju. Ne želimo više biti u civilizacijskom zapećku. U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način. Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Svojom današnjom podrškom Vlada KS je još jednom potvrdila svoje opredijeljene za projekte koji će dugoročno biti na usluzi građanima. Ovim je također potvrdila stajalište i argumentaciju iz Elaborata prema kojima će nedvojbeno helikopter imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spašavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći, prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja, i sl.

Ovim projektom Vlada i MUP KS izvršavaju obećanje dato još u mandatu 2019. godine o osnivanju helikopterske jedinice MUP-a KS, kao obaveze prema građanima, posebno u smislu spasilačkog i interventnog karaktera. Kolika je potreba za nabavkom i stavljanjem u funkciju helikoptera vidjelo se i iz nedavnih alarmantnih situacija kada su tokom ljeta na područjima zahvaćenim katastrofalnim požarima bili dovedeni u opasnost i životi i imovina stanovništva, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za pomoć vojnim helikopterom Oružanih snaga BiH.

“Ne želimo zavisiti od drugih, a pogotovo ne od onih kojima dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine nije važna. Osnivanje helikopterske jedinice MUP-a KS, znak je naše kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu, te je važno za naš integritet, samostalnost i samopoštovanje. Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno. Moći ćemo biti bolji i brži, pomagati na način kao što se od nas i očekuje da smo u stanju odgovoriti u 21. vijeku. Raspisat ćemo poziv za višenamjenski helikopter koji može ponijeti minimalno deset ljudi i biti u službi sljedećih trideset godina. Imamo najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen”, istakao je ministar Katica.


29.09.2021

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, po hitnom postupku.

Na prijedlog Vlade, ovim izmjenama omogućeno je uvođenje dodatnog septembarskog-oktobarskog ispitnog roka studentima, kao i prenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta neovisno o vrednovanju u narednu akademsku godinu. 

Omogućeno je redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu.

Ovo su bila i tri ključna studentska zahtjeva. 

Jedna od izmjena odnosi se na član 118. ovog zakona, a kojom  se otklanjaju zakonske prepreke za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu, u okviru Univerziteta u Sarajevu. Time će biti omogućeno redovno odvijanje nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

„Cilj je sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije Covid-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu“, istakla je v.d ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Darja Softić Kadenić.

Skupština je na ovoj sjednici zadužila Vladu KS „da aktom riješi problem nastavka studija socijalnih i drugih osjetljivih kategorija stanovništva, koji su zbog opravdanih razloga prestali sa redovnim školovanjem na Univerzitetu u Sarajevu“. Ovaj zaključak usvojen je na prijedlog zastupnice Jasne Duraković i zastupnika Damira Nikšića.

 

 


 


29.09.2021

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić sastao se jutros sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Farukom Devićem i studenticom-prorektoricom Univerziteta u Sarajevu Validom Abdagić koje je, ovom prilikom, upoznao da će Skupština KS na današnju Hitnu sjednicu uvrstiti kao tačku dnevnog reda Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Na sastanku je posebno naglašeno da je inicijativa za izmjenu ovog zakona došla još ljetos od ove studentske organizacije, te istaknuto kako je ona rezultat ranije održanih zajedničkih sastanaka istih aktera, kao i ovog jutrošnjeg.

Ovom prilikom je potcrtano kako će se izmjenama ovog zakona udovoljiti i ispuniti tri ključna studentska zahtjeva.

Prvi se tiče uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, drugi prenošenja 15 ECTS bodova, odnosno tri predmeta u narednu studentsku godinu, a treći omogućavanja studentima s prosjekom ocjena osam i više da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine i svoj studij do tada lično plaćali.

Četvrta izmjena odnosit će se na izmjenu člana 118. ovog zakona kojim će se otkloniti legislativna prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovim bi se definitivno omogućilo odvijanje nastavnog procesa bez zastoja na 402 predmeta na kojima je iskazana potreba za angažmanom profesora i predavača sa drugih fakulteta i akademija UNSA.

 


29.09.2021

Vlada Kantona Sarajevo je danas na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, te ga po hitnom postupku uputila zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Kako je istakla ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, a koja prema odluci premijera KS vrši funkciju vršiteljice dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade, ovim izmjenama se nastoje sanirati negativne ekonomske i druge posljedice koje su usljed pandemije Covid-19 pretrpili studenti i studentice, te prevazići određene poteškoće u organizaciji nastavnog procesa proizišle iz nedavno okončane pravne integracije Univerziteta u Sarajevu.

Tako je predviđena mogućnost uvođenja dodatnog septembarskog ispitnog roka u akademskoj 2020/2021. godini, kao i prenos 15 ECTS bodova, odnosno najviše tri predmeta neovisno o vrednovanju u narednu akademsku godinu.

„Vlada je ovim izmjenama, također, omogućila redovnim samofinansirajućim studentima s prosjekom ocjena osam i više, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine, te koji su studij do tada plaćali, da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu“, istakla je ministrica Softić Kadenić.
 
U okviru predloženih izmjena, posebno je tretiran i član 118. ovog zakona u cilju otklanjanja zakonskih prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu i omogućavanja redovnog odvijanja nastavnog procesa na 402 predmeta na kojima postoji potreba za angažman spomenutog osoblja sa drugih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.

Vlada KS na ovaj način želi pokazati kako u potpunosti razumije posebne uvjete u kojima su studenti fakulteta i akademija UNSA studirali tokom akademske godine koja se bliži kraju.