Skip to main content
Please wait...

Ministrica Mesihović u posjeti Fakultetu za saobraćaj i komunikacije

Datum

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Adna Mesihović, sa svojim saradnicima posjetila je Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Dekan, prof. dr. Amel Kosovac, naglasio je ključnu ulogu fakulteta u upravljanju kompleksnim sistemima kao što su saobraćajni i komunikacijski sistemi te da se nastava u skladu sa potrebama razmjene roba i informacija organizuje na dva odsjeka, saobraćaj i komunikacije.

Prema riječima rukovodstva, Fakultet za saobraćaj i komunikacije učestvuje u velikom broju europskih projekta, ali i ostvaruje uspješnu međunarodnu saradnju s fakultetima iz Hrvatske, Varšave, Torina, Londona, Slovenije i Sofije. Također, ostvaruje i iznimno uspješna saradnja s velikim brojem privrednih subjekata iz Bosne i Hercegovine.

Ministrica Mesihović se upoznala i s otvorenom Laboratorijom za E-mobilnost i promociju električne mobilnosti u Bosni i Hercegovini. Promocija električne mobilnosti dio je projekta “PELMOB – Partnerstvo za promociju i popularizaciju električne mobilnosti kroz transformaciju i modernizaciju studijskih programa visokoškolskih ustanova Zapadnog Balkana”.

 “Zadovoljstvo mi je vidjeti da visokoškolske ustanove u Kantonu Sarajevo rade na unapređenju studijskih programa, posebno iz oblasti održive budućnosti. Fakultet kroz Laboratoriju za e-mobilnost spaja inovaciju, tehnologiju i održivost. Edukacija i odabir talentovanih pojedinaca pokazuje namjeru da se motivišu studenti za najbolja postignuća u oblasti nauke i visokog obrazovanja. Ciljevi su nam isti, s toga Ministarstvo stoji na dispoziciji Fakultetu za saobraćaj i komunikacije i u budućnosti”, zaključila je ministrica Mesihović.

Trajno
Standardno