Skip to main content
Please wait...

Univerzitet u Sarajevu promovirao 4102 diplomanta i magistranta

Datum

Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održana je u utorak 13. decembra 2022. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektorice i prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekanice i dekani fakulteta i akademija promovirali 4102 diplomantice i diplomanta, magistrantice i magistranta Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, čestitao je diplomantima i magistrantima, te istakao da Univerzitet u Sarajevu radi i razvija se u nastojanju da opravda svoju ulogu visokoobrazovne institucije koja je neodvojivi dio savremenog bosanskohercegovačkog društva i države, kao i da poduzima brojne reformske korake.

„Vjerujem da će generacija koju promoviramo ove godine u punom kapacitetu koristiti rezultate naših kapitalnih ulaganja u infrastrukturu, poput Univerzitetske biblioteke, gdje nas ovih dana očekuje i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, kao i novog najmodernijeg Kampusa u regiji čiji master plan je u izradi i omogućiće pristupanje finansijskim aranžmanima Evropske unije, neophodnim za njegovu izgradnju. Uvjeren sam da će vaše znanje, vještine i ambicije biti sastavnim dijelom ovog novog uzbudljivog perioda u razvoju Univerziteta koji nam tek predstoji“, naveo je rektor Škrijelj, te dodao: "Uvjeren sam u uspjeh vaših akademskih i profesionalnih nastojanja, jer ste snažna generacija, koja je unatoč brojnim izazovima, pa i stranputicama, koje sa sobom nosi savremena višedimenzionalna realnost, ostali posvećeni nadprosječnom akademskom postignuću kojem danas ovdje svjedočimo. To je vaš uspjeh na kojem vam čestitam, ali i uspjeh vaših najmilijih i najbližih, čiju podršku uživate i kojima se također zahvaljujem na svim odricanjima i žrtvama. Budite ponosni na ono što ste postigli i vjerujte da ćete postići još više“.

Poručio je da Univerzitet u Sarajevu i njegovi diplomanti i magistranti,  kao njegova najveća vrijednost, vođeni progresivnim idejama, zajedno mogu dati nemjerljiv doprinos izgradnji BiH kao države i društva koje će okupljati, ujedinjavati i dalje razvijati sve pozitivne potencijale.

"Političarima poručujem da svoju ratnohuškačku retoriku zamijene ukidanjem moratorija na zapošljavanje mladih ljudi na svim nivoima vlasti i u realnom sektoru u Bosni i Hercegovini", naveo je rektor Škrijelj, te istakao da nije logično da se u svakoj predizbornoj kampanji čuju poruke o zaustavljanju odlaska mladih iz zemlje, a odmah nakon izbora vlade donose moratorije na zapošljavanje.

Vladi Kantona Sarajevo poručio je da Univerzitet u Sarajevu traži zapošljavanje 150 asistenata, jer je to zadnji put urađeno 2018. godine, a za protekle četiri godine Univerzitet u Sarajevu je zbog odlaska u mirovinu i drugih razloga ostao bez 300 članova i članica akademske zajednice. „Mladost nosi prosperitet i radost i to želimo imati na Univerzitetu u Sarajevu“, poručio je rektor Škrijelj.

"Pozivam sve zvaničnike međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH da čašću i funkcijom koja im je povjerena profesionalno i objektivno, i bez navijačkih manira u odnosu na bh. političke koncepte istinski stanu uz građane i građanke ove zemlje, i sankcionišu sve one koji govorom mržnje tjeraju mlade iz ove zemlje. Naši svršeni studenti i studentice ne žele da idu u rovove, a onda u grobove, već žele da rade, i u sigurnom okruženju, formiraju svoje porodice i žive u slobodi“, istakao je rektor Univerziteta u Sarajevu.

Zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva gospodin Haris Bašić čestitao je diplomantima i magistrantima na uspješnom završetku studija: „Diploma koju danas primate je ulaznica u novo poglavlje vašeg života. U njega uđite mladalački odvažno i mudro. Vi ste krasna generacija momaka i djevojaka. Vi ste naša pamet i ogromna šansa. Ne sumnjam da ćete je umjeti iskoristiti“, kazao je Bašić.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, uz čestitke je poručila diplomantima i magistrantima da je njihov uspjeh ujedno i uspjeh cjelokupne akademske zajednice. Istakla je da je sigurna da će s ponosom, kao i mnoge generacije prije njih, nositi titule, a da će njihova djela slaviti najstariji i najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini. „Često ga nazivaju Sarajevski univerzitet, ja Vas molim da ga zovete Univerzitet u Sarajevu, koji je svjetski, koji je globalni, koji je lokalni, koji je vaš“, poručila je ministrica Nikolić.

"Očekujem i vjerujem da ćete svojom kreativnošću, poštenjem, integritetom i entuzijazmom biti sposobni da stvorite uspješne karijere, porodice, ukratko život na koji ćemo svi biti ponosni", navela je ministrica Nikolić, te dodala da očekuje da će biti proaktivni i sposobni da preuzmu odgovornost, spremni da se suoče sa svim izazovima koje nosi život. Pozvala je diplomante i magistrante da nastave učiti, da nesebično dijele znanje, ideje i iskustvo, te da budu otvoreni za nove pristupe i modele življenja koje nameće radikalna promjena društveno-ekonomskog okruženja vođenog tehnologijama, tzv. Industrije 4.0.

Video poruku diplomantima i magistrantima poslao je alumni Univerziteta u Sarajevu, doktor Adnan Mehonić, profesor na Fakultetu za elektroniku i elektroinženjering University Collegeu u Londonu i naučni član Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije. Doktor Mehonić je završio Bachelor studij na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2006. godine kao najbolji student i dobitnik priznanja Zlatna značka.

Trajno
Standardno

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba