Skip to main content
Please wait...

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa Bosniaca i otvorila izložbu “Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike”

Datum

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine promovisala je  28. broj časopisa „Bosniaca”.

O časopisu „Bosniaca” govorili su prof. dr. Senada Dizdar, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik, NUBBiH.

Dr. Ovčina je otvorio promociju časopisa sa pozdravima i izrazio svoje zadovoljstvo što promoviše časopis sa profesoricama i naučnicama Univerziteta u Sarajevu. Direktor se također zahvalio i predstavnicima ministarstava koji kontinuirano podržavaju rad i djelovanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.  

„Današnja promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa ili jedne institucije, već, najprije, promocija nauke i obrazovanja u cjelini te pokazatelj priznatosti naše kulturne, obrazovne i naučne misije u svjetskim strukovnim i naučnim tokovima. Tome svjedoči, počevši sa brojem koji danas predstavljamo, indeksiranost Bosniace u Scopus multidisciplinarnoj bazi sažetaka i citata. Scopus je velika, svjetska bibliografsko-bibliometrijska baza podataka i među najpriznatijim je indeksnim bazama u svijetu. Ova činjenica potvrđuje da je Bosniaca časopis visokih naučnih standarda, čemu svjedoči indeksiranost i u drugim velikim bazama od kojih treba izdvojiti, pored pomenute Scopus, baze Web of Science, Erih plus, itd. Naglašavamo da je ovo najvrijednije priznanje za uspješan rad i doprinos Bosniace naučnoj zajednici, što nam daje podstrek, ali i obavezu i odgovornost da još odlučnije nastavimo s radom i rezultatima“, istakao je Ovčina.

Prof. dr. Senada Dizdar je sa stručnog stanovišta dala osvrt o nastanku časopisa, naglašavajući da je pred čitaocima „novi broj časopisa koji ima posebnu vrijednost, jer sa njim počinje i indeksiranje u citatnoj bazi Scopus.

„Ovdje je važno napomenuti da je časopis sa indeksiranjem počeo veoma davno, uvrštavanjem u EBSCO baze, (...) zatim slijedi indeksiranje u i u drugim bazama, jer se uporedo radilo na izgradnji kvalteta i zadovoljenja visokih standarda koje su propisivale bibliografske i citatne baze. Uz ostale baze časopis indekiran u, vjerovatno, najznačajnijoj bibliografskoj bazi iz društvenih nauka ERIH PLUS i citanoj bazi WOS-u. Za malu naučnu i stručnu zajednicu kakva je bh bibliotečka zajednica, to je veliki događaj, jer se preko kvaliteta znanstvenih časopisa i njihovog „odjeka“, mjeri i znanstvena zrelost te zajednice“, naglasila je prof. Dizdar.

Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović je sa stručnog stanovišta dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge.

U sklopu promocije časopisa i obilježavanja 40 godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara, Odjeljenje periodike NUBBiH je priredilo izložbu “Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike.”

Izložbu “Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike” je otvorila mr.sci. Azemina Njuhović, pomoćnica ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Zbirka je veoma značajna jer sadrži publikacije o historiji i baštini naroda u Bosni i Hercegovini. U njoj se brižljivo čuva građa iz 19. i 20. stoljeća. Obuhvata novine, časopise, kalendare, almanahe, godišnjake i ostalu periodiku od sredine 1800-ih do 1945. godine.

Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca februara.

Promociji i izložbi su, pored promotora, prisustvovali i autori objavljenih članaka, predstavnici akademske zajednice i bibliotečki djelatnici iz biblioteka Bosne i Hercegovine.

Trajno
Standardno