Skip to main content
Please wait...

Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih

Datum

Danas je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u okviru projekta „Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih“, podržanog od ostrane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo,  održan događaj pod nazivom „Dan privrede i otvorenih vrata“.  Događaj je organizovao Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i IT tehnologija – CRPIT Sarajevo u saradnji sa Mašinskim fakultetom UNSA.

Učesnici događaja su mladi, studenti Mašinskog i drugih fakulteta, zatim učenici završnih razreda srednjih škola koji pokazuju interesovanje za tehnička zanimanja i STEAM obrazovanja, kao i njihovi profesori.

Učesnicima se obratila ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović i dekan Mašinskog fakulteta, prof.dr. Haris Lulić.

Ministrica Mesihović je zaželjela dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalila se dekanu i svim uposlenicima Mašinskog fakulteta što su danas domaćini skupa na temu popularizacije STEAM obrazovanja kod mladih te njihovoj podršci u organizaovanju ovog događaja.

Također, ministrice se zahvalila i „Udruženju Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija koje ustrajno radi na promociji nauke kod mladih u Kantonu Sarajevo u saradnji sa Ministarsvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade, kao i svim panelistima i predstavnicima privrede, nastavnicima koji su danas ovdje sa svojim učenicima i studentima kako bi zajednički povećali potencijale za istraživanje naših mladih sugrađana i podstakli ih da cjeloživotno  razvijaju STEAM kompetencije te im pokazali mogućnosti za dalji razvoj i napredak u Bosni i Hercegovini. 

Današnji događaj predstavlja sinergijsko djelovanje ka jačanju veza između  svih nivoa obrazovanja, nauke i privrede, i kako je istakla ministrica „sigurna sam da  možemo stvoriti plodno okruženje za naučnoistraživačku djelatnost i inovacije i doprinijeti napretku našeg društva. Nauka nas podučava kako postavljati pitanja, kako razmišljati kritički i kako tražiti odgovore. Tehnologija nam pruža alate koji nam omogućavaju da rješavamo probleme na načine koje prethodne generacije nisu mogle ni da zamisle. Inženjering nas uči kako da projektujemo i stvaramo stvari koje mijenjaju način na koji živimo. Umjetnost i matematika doprinose ljepoti i harmoniji u našem svijetu, donoseći kreativnost i logiku zajedno“.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu su prepoznali važnost popularizacije STEAM-a i organizirali ovaj događaj kako bi istakli postignuća nauke i otvorili prostor za daljnju saradnju i napredak.

Pored uvodnih obraćanja uvažene ministrice Mesihović te domaćina događaja dekana Mašinskog fakulteta UNSA prof.dr. Harisa Lulića, događaj se sastojao iz 3 dijela: prvi dio je bio panel na temu: Značaj STEAM obrazovanja za mlade. Mogućnosti i potencijali, u kojem su učestvovali panelisti: prof. dr. Aleksandra Nikolić , prof. dr. Dušanka Bošković, prof. dr. Hazim Bašić i prof. dr. Samim Konjicija.

Drugi dio su bile prezentacije: NAŠE USPJEŠNE PRIČE PODUZETNIŠTVA gdje su bivši studenti Mašinskog fakulteta prezentovali svoje vlastite priče, odnosno uspješne primjere poduzetništva kao osoba koje su u toku svog formalnog obrazovanja stekli STEAM kompetencije.

Treći dio događaja je obilazak kompleksa edukativnih i istraživačkih laboratorija Mašinskog fakulteta.

Cilj događaja je da se  mladima, učenicima i studentima, kroz prezentacije, predavanja i diskusije, pokažu mogućnosti, perspektive i prednosti STEAM obrazovanja, te uspješni primjeri poduzetništva osoba koje su kroz svoje obrazovanje razvijali STEM i STEAM kompetencije.

Trajno
Standardno