Skip to main content
Please wait...

SASTANAK MINISTRICE MESIHOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA MUZEJA KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI

Datum

Ministrica prof. dr. Adna Mesihović sa pomoćnicom za nauku, mr. sci. Azeminom Njuhović, održala je sastanak sa direktoricom Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine gospođom Šejlom Šehabović i saradnicom Đanom Kulić.

Tokom sastanka direktorica Šehabović predstavila je dosadašnji rad Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši značaj ove kulturne institucije koja prati rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija i svjedoči o raznovrsnom i zanimljivom životu. Značaj ove institucije se ogleda i u tome da je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine smješten u kući koja datira iz sredine 19. vijeka, a i rijetka je kulturna institucija koja u isto vrijeme čuva i prezentuje književno-umjetničku građu.

Ministrica Mesihović je istakla važnost ovog sastanka kao i ključnu činjenicu da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine promoviše književna i pozorišna djela te pomaže obrazovanju javnosti o bogatoj kulturnoj baštini naše zemlje.

 “Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine igra važnu ulogu u promovisanju književnosti i pozorišne umjetnosti kao važnih segmenata kulturnog života zemlje. Kroz saradnju sa drugim kulturnim institucijama, organizacijama i umjetnicima, muzej doprinosi razvoju kulturne scene Bosne i Hercegovine i afirmaciji književnosti i pozorišne umjetnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou. Kroz izložbe, edukativne programe, radionice i druge aktivnosti, muzej omogućava javnosti da se upozna sa značajnim književnicima, piscima, dramatičarima i pozorišnim umjetnicima koji su obilježili kulturnu scenu BiH. Na podršku edukativnim projektima i istraživanjima Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH može računati od strane Ministarstva, jer očuvanje kulturnog identiteta Kantona Sarajevo je od visokog značaja za samo Ministarstvo i Vladu Kantona Sarajevo“, zaključila je ministrica Mesihović.

Trajno
Standardno