Skip to main content
Please wait...

Završni simpozij Erasmus+ projekta "Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina" (IQPharm)

Datum

ZAVRŠNI SIMPOZIJ ERASMUS+ PROJEKTA "INNOVATING QUALITY ASSESSMENT TOOLS FOR PHARMACY STUDIES IN BOSNIA AND HERZEGOVINA" (IQPHARM)

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Adna Mesihović, prisustvovala je svečanoj ceremoniji otvaranja završnog simpozija Erasmus+ projekta pod nazivom "Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina" (IQPharm).

Ministrica je istakla značaj učešća Univerziteta u Sarajevu kao koordinatora u realizaciji međunarodnih projekata i aktivnosti, koje su bez obzira na prepreke u trogodišnjoj implementaciji, dali efikasne i značajne rezultate za podizanje kvaliteta i modernizaciju studija farmacije na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i odličnu dugoročnu međunarodnu saradnju.

IQPharm je projekat od nacionalnog značaja, za obrazovanje i nauku, fokusiran na podizanje kvaliteta i modernizaciju studija farmacije na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i postizanje usklađenosti sa standardima EU i propisima visokog obrazovanja za regulisane profesije. Na završnom simpoziju su predstavljeni rezultati intenzivnog trogodišnjeg rada i utjecaj projekta na daljnje obrazovanje  studenata farmaceutskih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kroz niz predavanja, radionica i panel diskusija.

Ministrica Mesihović izrazila je zadovoljstvo što se u Kantonu Sarajevo organizuju uspješni međunarodni događaji poput ovoga i sigurna je da će podrška svim naučnim, obrazovnim i istraživačkim idejama biti kontinuirana.

„Čast i zadovoljstvo je ispred Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo podržati Završni simpoziji Erasmus+ projekta i sve dosadašnje aktivnosti koje u znatnoj mjeri doprinose podizanju kvaliteta visokog obrazovanja kao i modernizaciju studija, te jačanje stručne prakse u skladu s EU standardima.  Naše ministarstvo će u budućnosti nastaviti podržavati sve inovativne ideje u naučnom i obrazovnom segmentu, jer samo partnerskim djelovanjem možemo uticati na poboljšanje studentskog standarda i unaprijediti naučno-istraživačke i obrazovne aktivnosti“, kazala je ministrica Mesihović.

Poseban uspjeh za Kanton Sarajevo predstavlja i sama koordinacija projekta koja je povjerena Univerzitetu u Sarajevu, a partnerski univerziteti su Sveučilište u Mostaru, Univerzitetu u Tuzli, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Splitu, Univerzitet u Novom Sadu, Univesity of Dublin, Trinity College Dublin i Universita degli Studi G. d'Annunzio of Chieti Pescara.

Trajno
Standardno