Skip to main content
Please wait...

Sretan Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe!

Datum

Dan 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, ujedno i kao dan Europe. Tim povodom  ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Aleksandra Nikolić u svoje lično ime, kao i u ime cijelog ministarstva upućuje čestitku svim građankama i građanima Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine i Europe.

„Borba za osnovna ljudska prava i vrijednosti, dostojanstven život bez predrasuda, osuda, stereotipova moraju biti opredjeljenje i težnja Bosne i Hercegovine. Borba protiv fašizma mora biti svakodnevna i bezkompromisna. Ovim povodom odajemo počast svima koji su u tom teškom vremenu iznijeli teret antifašističke borbe i postavili temelje slobodnog i demokratskog društva“ istakla je ministrica Nikolić.

Pobjedom nad fašističkim režimom prije 77 godina, u Europi je završen Drugi svjetski rat, a obilježava se i kao Dan Europe jer na današnji dan Robert Schuman, samo nekoliko godina po okončanju rata, predstavio ideju o ujednjenoj Europi te ekonomskoj i političkoj saradnji europskih zemalja prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv.