Skip to main content
Please wait...

Čestitka ministrice Husić-Mehmedović ženama i djevojkama u nauci

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović uputila je danas svim ženama i djevojkama u nauci čestitku, povodom 11. februara - Međunarodnog dan žena i djevojaka u nauci, u kojoj kaže:

"Ujedinjene nacije, partneri širom svijeta, žene i djevojke obilježavaju 11. februar - Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci. Kako bi se postigao puni i jednak pristup i sudjelovanje u nauci za žene i djevojke u cijelom svijetu, te daljnje postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka, Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju A / RES / 70/212 proglašavajući 11. februar Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci.

Mi shvatamo važnost podržavanja žena i djevojaka u njihovoj odluci da se bave naučnim radom. Zadovoljstvo nam je ohrabrivati Vas da postanete tvorci naučnih, tehnoloških i drugih inovacija i pokretači razvoja, te ćemo se zajednički truditi da poboljšamo status naučnica u našem društvu. Izrada novih zakona o visokom obrazovanju, kao i o naučno-istraživačkoj djelatnosti treba da urede oblasti na koje se odnose u skladu s evropskim i svjetskim standardima".

Na kraju je ministrica Husić-Mehmedović u ime Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i u svoje lično poželjela sretan Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.

"Ovo je Vaše vrijeme da zanemarite stereotipe i budete uzor budućim generacijama naučnica", poruka je kojom je ministrica Husić-Mehmedović zaključila ovu čestitku.

 
Slika