Skip to main content
Please wait...

Ministrica Husić-Mehmedović čestitala: Ekonomski fakultet u Sarajevo reakreditiran prestižnom AACSB akreditacijom

Ekonomski fakultet u Sarajevu (EFSA) oficijelno je reakreditiran institucionalnom AACSB akreditacijom, koju dodjeljuje američka akreditacijska kuća The Association to Advance Collegiate Schools of Business (www.aacsb.edu), vodeća institucija za unapređenje kvaliteta obrazovanja na globalnom nivou.

Ovim povodom ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović uputila je čestitku rukovodstvu, uposlenicima i bivšim i sadašnjim studentima ove visokoškolske ustanove u kojoj je, između ostalog, kazala:

“Imati prestižnu AACSB akreditaciju na Univerzitetu u Sarajevu je iznimno velika stvar i čast je biti i raditi u okviru takvog univerziteta, a još veća čast je dolaziti sa tog fakulteta. Akreditacija koju ovaj fakultet nosi sa sobom ga svrstava među najbolje i svjetski priznate i poznate ekonomske fakultete. Pozivam svakoga da se upozna sa uvjetima koje je neophodno ispuniti, a koji su iznimno strogi i zahtjevni. Radi se o dugotrajnom i mukotrpnom procesu kroz koji je ovaj fakultet prolazio da bi postigao ove rezultate. Oni nisu značajni samo za fakultet i za univerzitet, već za cijelo naše društvo i za sve generacije studenata”.

EFSA je prva i jedina AACSB akreditirana visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini. Ovim priznanjem, ovaj fakultet je zadržao poziciju unutar zajednice pet posto (5%) najkvalitetnijih visokoškolskih institucija iz oblasti ekonomije i poslovanja u cijelom svijetu. Prvi put je ovu akreditaciju EFSA dobio 2015. godine, a reakreditaciji je prethodio petogodišnji proces unapređenja ključnih područja – obrazovanja i učenja, istraživanja, te kvalitete programa/kurikuluma.

U periodu od 01. do 03. novembra, tročlani AACSB tim, kojeg čine dekani renomiranih fakulteta širom svijeta, održao je finalne online sesije u završnoj fazi procesa reakreditacije sa zaposlenicima, studentima i predstavnicima poslovne zajednice. Cilj ovih sesija bio je provjera uključenosti svih ciljnih grupa u procese ispunjavanja velikog broja standarda koji se odnose na ključna područja djelovanja visokoškolske institucije: strateški menadžment institucije i inovacije, nastavni plan i program/osiguranje ciljeva učenja, te standardi koji se odnose na sve učesnike u procesima institucije.

AACSB akreditacija zahtjeva kontinuiranu posvećenost dostizanju najviših standarda kvaliteta i neprekidno unapređivanje programa koje visokoškolska institucija nudi. Jednom akreditirana institucija prolazi kroz proces reakreditacije svakih pet godina, kako bi osigurala kontinuiranu posvećenost zahtjevnim AACSB standardima kvaliteta. Ovi standardi u svijetu važe za najrigoroznije u pogledu zahtjevanog nivoa kvaliteta rada cijele institucije.

Sticanje AACSB akreditacije predstavlja najviše međunarodno dostignuće za visokoškolske institucije koje nude programe iz poslovnih, ekonomskih i računovodstvenih nauka u svijetu. Ova akreditacija je posebno značajna jer Ekonomskom fakultetu u Sarajevu omogućava saradnju sa prestižnim institucijama izvan Bosne i Hercegovine, te predstavlja put međunarodne kvalitete i unapređivanja procesa prema svjetskim standardima.

U Jugoistočnoj Evropi AACSB akreditaciju posjeduje samo pet fakulteta među kojima je i EFSA, a u širem okruženju samo po jedan fakultet u Austriji i Italiji. 

Slika

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba