Skip to main content
Please wait...

Vlada KS: Tri miliona KM izdvojeno za naučno-istraživačke projekte, javni poziv bit će objavljen naredne sedmice

U Budžetu KS za 2021. godinu, za naučno-istraživačke projekte izdvojeno je tri miliona KM, što je najveći iznos sredstava za ovu djelatnost do sada. Danas je Vlada Kantona Sarajevo donijela i Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić Mehmedović najavila je da će javni poziv za sufinansiranje projekata, sa kriterijima, biti raspisan naredne sedmice na web stranici Ministarstva. 

„Sredstva će biti podijeljena u tri programa. Za najveći program, namijenjen za naučno-istraživačke,  umjetničko-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte izdvojeno je 2.400.000 KM. Drugi program namijenjen je mladim istraživačima i za njega je namijenjeno 450.000 KM, dok je za treći program izdvojeno  150.000 KM, a namijenjen je za podršku domaćim časopisima i članstvu u međunarodnim organizacijama“, navela je ministrica.

Naglasila je da su Odlukom utvrđene mnoge novosti u načinu raspodjele sredstava, koja će najvećim dijelom biti iskorištena za obnovu istraživačke infrastrukture, u svrhu podizanja kapaciteta naučnoistraživačkih djelatnika.

„Uvođenjem mlađih istraživača i doktoranata, postdoktoranata, pa čak i studenata drugog integrisanog ciklusa studija u naučnoistraživački rad, dajemo podršku mlađim kadrovima i našim najboljim studentima“ , istakla je ministrica.

Slika