Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto i ministrice Nikolić i Softić Kadenić čestitali studenticama Pravnog fakulteta pobjedu na prestižnom evropskom takmičenju

Četiri studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje su nedavno osvojile prvo mjesto na regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja iz ljudskih prava, pobijedile su danas i na velikom transevropskom finalu koje je održano u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Članice ekipe Pravnog fakulteta UNSA bile su Emina Kukuljac, Lamija Dedagić, Anesa Karaman i Delila Islamović, a za takmičenje ih je pripremao asistent Pravnog fakulteta Harun Išerić. Ovo takmičenje se sastoji u simulaciji postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava i jedno je od najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete u ovoj oblasti u Evropi.

Vlada Kantona Sarajevo ranije je donijela odluku da podrži mlade nadarene studentice, a premijer Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić te ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić danas su uputili čestitke pobjedničkom timu.

Premijer Forto je izrazio zadovoljstvo što je Vlada KS odlučila podržati uspješne studentice.

“Vlada KS uvijek će biti uz mlade, nadarene ljude koji svojim znanjem promoviraju BiH u svijetu. Čestitam na uspjehu”, naveo je premijer Forto.

Ministrica Nikolić kazala je da, u skladu sa  jasnim opredjeljenjem Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih da u svakoj prilici podrži i promovira izvrsnost, želi čestitati prvacima, timu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je odnio pobjedu u oštroj konkurenciji timova prestižnih univerziteta iz regiona i Evrope.

“Ova pobjeda predstavlja izraz motiviranosti i enormnog zalaganja mladih studentica, ali reflektira i kvalitet obrazovanja na Univerzitetu u Sarajevu. Naravno, treba istaći i doprinos mladog kolege Haruna Išerića, asistenta na Pravnom fakultetu, koji je usmjeravao i vodio pripreme ovog pobjedničkog tima, i koji je s njima prošao sve korake na putu do ove istorijske pobjede. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade je sretno što je imalo priliku da i finansijski podrži ovaj tim, koji je još jednom pokazao zašto je tako važno stvoriti uslove da mladi ljudi pokažu šta mogu, znaju i umiju. Upravo je izgradnja okruženja, koje će potaći smostalnost, samosvjesnost, kreativnost i poduzetnost mladih ljudi, dugoročna misija Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Kantona Sarajevo. Još jednom upućujemo čestitke 'prvacima' u oblasti ljudskih prava”, navela je ministrica Nikolić.

Ministrica Softić Kadenić navela je da je ponosna na ogromni i historijski uspjeh ove ekipe koja je pobijedila na ovom prestižnom takmičenju iz oblasti ljudskih prava prvo na regionalnom nivou, a sada i na evropskom nivou.

“Drago mi je da je Vlada KS  prepoznala značaj, podržala ovaj tim i na taj način dala doprinos ovom fantastičnim rezultatu. Kao profesoricu na Pravnom fakultetu me je ova vijest posebno obradovala, jer se radi o mojim bivšim studenticama i njihovom treneru mladom kolegi Harunu Išeriću, koji je asistent na Pravnom fakultetu. Od srca im čestitam”, navela je ministrica  Softić Kadenić.

 

Slika