Skip to main content
Please wait...

Promovirano devet profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu

Svečana promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu (UNSA) organizirana je danas, u okviru Svečanih decembarskih dana, a u povodu 72. godišnjice našeg sarajevskog univerziteta.

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, naglasivši da posebno mjesto u historiji našeg univerziteta imaju profesori emeritusi koji su svojim djelovanjem i reputacijom zaslužili ovo počasno zvanje.

„Ove godine, prema odluci Senata Univerziteta, počasno zvanje profesor emeritus dobija osam naših uglednih penzionisanih profesora i jedan akademik, koji su najveći dio svog radnog vijeka ugradili u Univerzitet. Odgajajući brojne generacije mladih ljudi ovi profesori su ostvarili značajan znanstveni opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti, nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim naučnim doprinosom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali svoju struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta“, istakao je rektor Škrijelj.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić navela je da je zadovoljstvo vidjeti da profesori koji su ugradili svoj život u tvrđavu znanja, odnosno UNSA, mogu dati, žele dati i daju doprinos izgradnji naše akademske zajednice i društva u cjelini.

Ministrica Nikolić je profesorima emeritusima poručila da je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS otvoreno za njihove ideje i da ih očekuje.

„Nadam se da ćemo zajedno nastaviti graditi prije svega Univerzitet u Sarajevu, a onda i cijelokupnu akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine“, dodala je ministrica Nikolić.

Počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se penzionisanim redovnim profesorima koji su kroz duži vremenski period kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučno-istraživačkog, odnosno umjetničko-istraživačkog rada, razvoju i napretku sarajevskog univerziteta, fakulteta i akademija, kao i nastavnog procesa na Univerzitetu, te koji su stekli međunarodnu reputaciju.

Rektor Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao: akademika dr. Murisa Čičića, redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH i penzionisanog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Mehmeda Jahića, penzionisanog redovnog profesora Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Izeta Beridana, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka, prof.dr. Smaila Čekića, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta političkih nauka, prof.dr. Adliju Čaušević, penzionisanu redovnu profesoricu Farmaceutskog fakulteta, prof.dr. Mirzu Dilića, penzionisanog redovnog profesora Medicinskog fakulteta, prof.dr. Izeta Mašića, penzionisanog redovnog profesora Medicinskog fakulteta, prof.dr. Hamida Čustovića, penzionisanog redovnog profesora Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i prof.dr. Veliju Katicu, penzionisanog redovnog profesora Veterinarskog fakulteta.

U ime promoviranih profesora emeritusa, obratila se profesor emeritus dr. Adlija Čaušević.

„Ovaj svečani trenutak doživljavamo kao krunu našeg dugogodišnjeg rada na UNSA, koji je očito u prethodnih 40 godina ili nešto duže bio primijećen, vrijedan vaše pažnje, ove promocije i ove časti. U ime svih nas, ja vam se iskreno zahvaljujem“, poručila je emeritus Čaušević.

Također, naglasila je da se svečanim činom promocije profesora emeritusa šalje poruka svim sudionicima u nastavnom procesu, te ukupnoj akademskoj, naučnoj i društvenoj javnosti da se na UNSA sa pažnjom i predano prati rad svakog člana i njegov doprinos na polju akademske, naučne, pedagoške, društvene i posebno bitno, kako je kazala profesorica Čaušević, ljudske izvrsnosti i dobrobiti, te da se taj rad i izvrsnost prepoznaju, uvažavaju i javno promoviraju.

Ovaj svečani trenutak upotpunio je akademski skulptor Adis Lukač koji je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti UNSA, na Odsjeku Skulptura. Autor je značajnih djela kao što su spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, reljefa Hasanaginica postavljenom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću.  Akademski skulptor, magistar Adis Lukač s velikom  ljubavlju, kako je sam kazao, Univerzitetu u Sarajevu kao matičnoj kući, odlučio je pokloniti sliku "Karijatida sciencia” jer upravo kao takva - čvrsta, postojana i stabilna.

“Karijatida znanja” pripada upravo najstarijem i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini - Univerzitetu u Sarajevu.

U okviru svečanosti primadona Sarajevske opere, profesor magistar Adema Pljevljak-Krehić i pijanistica, profesor magistar Maja Ačkar- Zlatarević izvele su solo pjesme Cvjetka Rihtmana „Okreni se niz đulbašču“ i Milana Prebande „U buri“.

Godišnjicu UNSA obilježila je ranije i svečana promocija 4.868 diplomanata i magistranata, promocija 42 doktora nauka, izložba master radova studenata Akademije likovnih umjetnosti, kao i sedam koncerata Muzičke akademije i današnja Svečana promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.

 

Slika