Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto: Želimo sistemski podržati naše najbolje studente

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS Aleksandra Nikolić ugostili su danas tim sarajevskog Pravnog fakulteta koji je pobijedio na takmičenju iz medijskog prava za južnu i istočnu Evropu, održanog od 7. do 10. decembra 2021. godine.

Takmičenje se sastoji u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i najprestižnije je studentsko takmičenje iz ove grane prava na svijetu.

Studenti koji su predstavljali Univerzitet u Sarajevu su: Abela Rastoder, Selma Rajkić, Enida Dučić i Din Buljević, a pripremali su ih asistenti Tahir Herenda i Nasir Muftić. Pobjedom su se kvalifikovali kao prvi iz ovog dijela svijeta na završno takmičenje na Oxfordu, koje će se održati u aprilu ove godine.

"Čast i zadovoljstvo je vidjeti mlade ljude koji su odlučili da se u najboljem svjetlu pokažu na regionalnom i međunarodnom nivou. Ponosna samo što već drugi put imamo grupu naših studenata predvođenih mladim kolegama sa Pravnog fakulteta, koja je pokazala koliko, u suštini, dobijaju pažnje od svojih profesora i koliko su sposobni da iskažu ko su i šta su, te da brane boje Univerziteta u Sarajevu", rekla je ministrica Nikolić.

Naši studenti su na pomenutom takmičenju pobijedili u svih pet mečeva koje su igrali sa kolegama sa drugih univerziteta, debatujući o hipotetičkom slučaju o uklanjanju sadržaja sa društvenih mreža, predmetu jasno inspirisanom događajima koji su obilježili posljednje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Treća najbolja govornica na takmičenju bila je naša studentica Abela Rastoder, inače najmlađa članica ove pobjedničke grupe, jer samo ona pohađa treću godina ovog fakulteta, dok su ostali četvrta.

Premijer Forto istakao je da se Vlada KS stavlja na raspolaganje za svaku vrstu pomoći studentima, ne samo kada je u pitanju naredno takmičenje, već i u budućnosti.

"Nije mala stvar da su naši studenti iza sebe ostavili Moskvu, Ljubljanu, Beč i druge univerzitete, plasiravši se na centralno takmičenje na Oxfordu. Vlada KS će podržati uspostavu sistema podrške ovakvim naporima studenata i njihovim mentorima na svim fakultetima Univerziteta u Sarajevu. Želimo da napravimo sistem i učestvujemo u svim budućim uspjesima, te na vrijeme pomognemo nešto što je dobro", rekao je premijer Forto.

Inače, na ovom takmičenju je učestvovalo 10 univerziteta, a pored Univerziteta u Sarajevu, to su: Univerzitet u Bukureštu, Univerzitet Lomonosov iz Moskve, ELTE Univerzitet iz Budimpešte, Univerzitet Sapienza iz Rima, Univerzitet u Tirani, National Research University Higher School of Economics iz Moskve, Univerzitet u Ljubljani, Masaryk Univerzitet iz Brna, Univerzitet u Beču.

Pred našim studentima je sada nastup na svjetskom takmičenju na Univerzitetu u Oxfordu, i za koji će imati podršku resornog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te cjelokupne Vlade.

 

Slika