Skip to main content
Please wait...

Otvorena izložba “Pravednici-Tragovi humanosti“ koja govori o dobrim ljudima u teškim vremenima

Multimedijalna izložba “Pravednici-Tragovi humanosti“, bh. novinara i fotografa Damira Šagolja i francuskog novinara Rémy Ourdana otvorena je večeras  u Bosanskom kulturnom centru, u okviru  programa obilježavanja 30. godina od početka opsade Sarajeva.

Izložba govori o dobrim ljudima u teškim vremenima, koji su često dovodili svoje živote u pitanje da zaštite druge.

“Cijeli koncept izložbe sadržan je u toj rečenici.  Ona govori o istinski  dobrim ljudima, ne onima kojima su institucije dodijelile čast ili priznanje pravednika, nego ljudima na koje smo Rémy  i ja naišli tokom našeg intenzivnog i dubokog istraživanja i za koje mislimo da jesu pravednici”, kazao je Šagolj.

Pravednici-Tragovi humanosti“ je putovanje kroz historiju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija, koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanstvu i hrabrosti. Izložba je premijerno predstavljena u Francuskoj, a povod joj je bio serija članaka navedenih autora na tu temu koje je objavio pariški dnevnik Le Mond .

“U samom srcu izložbe jeste uloga i sudbina jevrejske zajednice u opkoljenom Sarajevu kroz koju smo mi projektovali kompletnu priču o dobrim ljudima. Priča se iz novinskog feljtona raširila i izvan Sarajeva, otišla daleko u historiju i ovo što vidite je splet vrlo pozitivnih priča iz naše poprilično užasne prošlosti kroz koju mi pokušavamo da slavimo te pravednike, kao svjetlo u tami”, pojašnjava Šagolj.

Naglasio je kako je veoma važno da se sve što se dešavalo tokom rata zapisuje i autorski obrađuje na bilo koji način, jer će protivnom stranice historije ostati prazne i popunjavat će ih oni koji su ‘’vlasnici historije’’. Doprinos ovoj izložbi su djelima dali i Šejla Kamerić, Ozren Kebo, Milomir Kovačević, Bojan i Dada Hadžihalilović, Gilles Peres,  Edward Serotta. Cijela izložba govori o prožimanju različitih  kultura i zajedničkom životu u Sarajevu. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da ona suštinski predstavlja koncept  na kojem treba da gradimo naše društvo.

“To je spremnost da pomognemo našim sugrađanima, bez obzira na vjeru i naciju, koncept pravednika iz Drugog svjetskog rata, kada su neki rizikovali svoje živote da zaštite svoje jevrejske komšije. Mi u svom ratu 90-ih imamo toliko priča u kojima su ljudi dovodili svoj život u pitanje da bi pomogli. Ovo je važno. Ponosan sam da je Vlada Kantona Sarajevo mogla doprinijeti da se ova izložba dogodi u Sarajevu", naveo je premijer Forto.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je rekao da je impresioniran viđenim u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra i da se radi o izvrsnoj postavci.

„Imate jedan put, jedan putokaz kako se živi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ovdje treba doći i na miru pogledati, ali i za nekih 20-ak minuta koliko sam ovdje, mogu reći da je ovo moja 'lična karta'. Ne mogu dovoljno izraziti svoju sreću što pripadam dijelu svijeta koji se zove evropski Jerusalem, koji se zove mjesto suživota i tolerancije“, naveo je ministar Avdić.   Građane je pozvao da dođu i posjete izložbu.

„Bila bi velika šteta ne doći, ne vidjeti, naći sebe jer ima puno toga dobrog što nas veže za Sarajevo, za naš zajednički život“, zaključio je ministar.

Izložba je otvorena za posjete od 10:00 do 19:00 sati, a trajat će do 30. aprila.

Slika

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba