Skip to main content
Please wait...

Svi 18-godišnjaci u Kantonu Sarajevo ove godine dobit će po šest besplatnih ulaznica za kulturne sadržaje

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić danas su održali sastanak sa direktorima i predstavnicima Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih, SARTR-a, Zemaljskog, Historijskog, te Muzeja ratnog djetinjstva.

Razgovarano je o načinu realizacije inicijative da svi mladi iz KS koji ove godine pune 18 godina dobiju po jednu besplatnu ulaznicu za ove kulturne ustanove.  Sastanku je prisustvovala i zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija, čija je to inicijativa.

Izražavajući zadovoljstvo da se ovakav projekt realizira u KS i da je Ministarstvo na čijem je čelu zaduženo za provedbu pve inicijative, ministrica Nikolić objašnjava da poklon vaučerom za kulturne ustanove Vlada KS pravi iskorak u odnosu prema mladima.

“Danas smo razgovarali o tome kako će se mladi koji ove godine pune 18 godina, a kojih je oko 3.900, prijaviti za šest besplatnih karata za šest ustanova kulture. Svi će imati pristup, te ćemo nastojati da on bude elektronski”, navela je ministrica Nikolić, objasnivši da je iz ovogodišnjeg Budžeta Ministarstva za ovu namjenu osigurano 70.000 KM.

Ministar Avdić kazao je da se radi o novom modelu, kojim se želi potaknuti mlade da više prakticiraju kulturne sadržaje.

“Ono što bi mlade ljude moglo da zainteresira omogućit će im se kroz ovaj poklon-paket, pri čemu će imati priliku da sa repertoara izaberu ono što se njima sviđa”, naveo je ministar Avdić.

Zastupnica Bešlija navela da je veoma sretna što su u ovogodišnjem Budžetu planirana sredstva za njenu inicijativu s početka godine.

“Svaki osamnaestogodišnjak posjetit će šest kulturnih institucija i u svakoj od njih propratiti po jedan događaj s njihovog repertoara besplatno. S obzirom na to da su se zahvaljujući lošoj kulturnoj politici prethodnih vlada ali i lošoj materijalnoj situaciji mnogih roditelja mladi udaljili od institucionalne kulture, ovo je vrlo značajan potez. Kultura će na ovaj način nesumnjivo obilježiti godinu njihovog punoljetstva i uticati na stvaranje navike za posjetom kulturnih institucija. Također, vrlo je važno što im se kultura nudi u formi poklona, a ne u formi obaveze, školske ili bilo kakve druge. S obzirom na to da će karte dobiti svi u istoj godini među publikom će mladi imati priliku vidjeti dosta svoje generacije što će uticati na to da na kulturne institucije gledaju i kao mjesta socijalizacije i druženja”, navela je zastupnica Bešlija, navela je zastupnica Bešlija.

Detalji provedbe ovog programa trebali bi biti usaglašeni uskoro, nakon čega će mladi biti obaviješteni o načinu na koji mogu preuzeti i koristiti ulaznice.

 

Slika