Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto: Fokus Vlade KS bit će Univerzitet i razvoj Kampusa

Trodnevna radionica na kojoj je planirano predstavljanje potencijalnih varijantnih rješenja osnovne koncepcije razvoja Kampusa Univerziteta u Sarajevu počela je danas u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je prilikom pozdravnog obraćanja podsjetio na Ugovor o saradnji između Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu i Evropske investicijske banke (EIB) koji je potpisan prošle godine, u svrhu podrške izradi generalnog plana obnove Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, to je osnova za važan projekt urbane obnove u Sarajevu i prva investicija EIB-a u obrazovni sektor u Bosni i Hercegovini. Kako je dodao, ishod procesa koji vodi do razvoja Kampusa Univerziteta je ključan, ali kako je naveo i sam proces je veoma važan.

„Ponosan dam da smo pokrenuli ovakvo nešto, da ćemo pokrenuti razvoj Kampusa, samim tim i razvoj Univerziteta, Sarajeva kao naučno-istraživačke destinacije, poželjnog mjesta za život. Ovo je ključan proces, koji će narednih nekoliko godina stavljati Sarajevo na univerzitetsku mapu Evrope. Uvjeren sam da će Kampus na kraju izgledati odlično, mogu garantovati da će u narednom periodu fokus Vlade KS biti upravo na Univerzitetu i razvoju Kampusa“, naveo je premijer Forto.

Dodao je da je već otpočeo proces urbane transformacije Kampusa, te da će umjesto ruševina građanima biti ponuđene parkovske površine, trim staze, prostor za porodice i djecu...

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj je istakao da je organizovana radionica ključna prekretnica u projektovanju i planiranju Kampusa Univerziteta u Sarajevu, te da će tokom radionice biti predstavljene tri opcije masterplana Kampusa. Također, rektor Škrijelj je naglasio da je cilj ove trodnevne radionice prikupljanje ulaznih informacija od svih zainteresiranih strana kako bi se odredila preferirana opcija masterplana koja će ići u dalju razradu.

Prezentacije je održao tim izabranog konsultanta Ove Arup & Partners International Limited (Velika Britanija), uz prisustvo svih članova imenovanih u radnu grupu pod nazivom "Stakeholder forum", te predstavnika Univerziteta u Sarajevu, njegovih organizacionih jedinica i Savjeta plana.

Predmetna radionica je jedna u nizu radionica koje su metodologijom rada predviđene u okviru projekta „Sarajevo Campus Regeneration Project“, a koji provodi Univerzitet u Sarajevu uz podršku Evropske investicijske banke (EIB).

 

Slika