Skip to main content
Please wait...

U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu i 30 godina od njstrašnijih zločina

Okupljanjem ispred zloglasnog logora - Sportske dvorane “Partizan” u Foči, “Udruženje žrtava rata Foča 92-95” obilježilo je danas Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, kao i 30 godina od strašnih zločina koji su se dogodili u ovome gradu na istoku Bosne i Hercegovine.

Osim prigodnog programa na toj lokaciji, kod Ćehotinskog mosta u rijeku je pušten veći broj ruža u znak sjećanja na sve žene žrtve rata, a u zrak je pušteno 30 balona u bojama zastave Bosne i Hercegovine, povodom 30 godina od počinjenih zločina.  

Ovom prilikom prisutni su se sjetili više od 3.000 ubijenih Bošnjaka u Foči, od kojih je svaka treća žrtva bila žena. Foča se nalazi na samom vrhu mjesta po broju silovanih žena i djevojčica, od kojih je najmlađa imala samo samo 11. godina. Sportska dvorana “Partizan” bila je najveći logor za silovanje i mjesto stravičnih zločina u periodu od početka aprila do kraja augusta 1992. godine.

Današnjem obilježavanju, osim preživjelih i porodica žrtava prisustvovali su i brojni aktivisti iz naše države i regiona, predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine i Palestine, međunarodnih organizacija, raznih nivoa vlasti, a među njima i ministri u Vladi Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, Aleksandra Nikolić, Naida Hota-Muminović i Adnan Delić te direktor Fonda Memorijala KS Ahmed Kulanić.

Midheta Kaloper, sekretar “Udruženja žrtava Foča 92-95” ovom prilikom potcrtala je da su žene Foče najveće heroine i da su tokom agresije na BiH podnijele najveće torture.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović danas je u Foči poručila da, uvažavajući težinu iskustva koje su žrtve preživjele i podnijele, a sa kojim se i danas nose, predstavnici Vlade KS su tu da pruže moralnu, ali i svaku drugu podršku . Ona se ogleda i u finansijskoj podršci za obilježavanja današnje manifestacije, a sve s ciljem da strašni zločini ne bi bili zaboravljeni.

“Izražavamo duboko suosjećanje prema ženama i djevojčicama, muškarcima i dječacima, koji su preživjeli seksualno nasilje u ratu, ali i ogromno poštovanje i zahvalnost za njihove napore da počinioci zločina budu kažnjeni. Heroine Foče imaju naše divljenje", izjavila je ministrica Prvulović.

Kazala je i da će se Vlada KS zalagati za institucionalnu podršku žrtvama seksualnog nasilja u ratu, s obzirom da njihov status na državnom nivou nije prepoznat. 

U Foči su danas bile i predstavnice organizacije “Žene u crnom” iz Srbije, čija je predstavnica Staša Zajović kazala da je obilazak mjesta zločina najmanje što mogu uraditi u okviru moralne dužnosti, građanske odgovornosti i ženske solidarnosti.

“Nažalost, dolazimo iz države u kojoj, ne samo da se negiraju ti zločini, nego se ti zločini i zločinci slave, oni su među najuglednijim članovima društva, što je veoma zabrinjavajuće. U ovome gradu srpske oružane formacije su učinile možda najstrašnije zločine, a među njima najužasniji su bili prema ženama”, podsjetila je Zajović.

Otpravnica poslova Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti izjavila je da današnja komemoracija govori koliko je važno govoriti šta se dešavalo uvezi sa seksualnim nasiljem.

“Ovo radimo da bi smo promovirali sigurnost za sve, da bi smo odali počast preživjelima i da bi zaštitili ljudska prava. SAD su uz preživjele iz ovoga logora, također divimo se hrabrosti žena koje su odlučile da progovore o tome. Naravno, sjećamo se i odajemo počast onima koji nisu preživjeli”, navela je Mennuti.   

Haški tribunal je u presudi fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vukovac) 2002. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava utvrdio da je silovanje i seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

S obzirom na razmjere ovog zločina i činjenicu da je silovanje korišteno kao instrument genocida, te da se 30 godina kasnije slična zvjerstva dešavaju i u Ukrajini, iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95. naglašavaju važnost obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu proglasila je Generalna skupština UN-a 2015. godine.

 

 

Slika

Ministarstvo

Ministarstvo

Reisa Džemaludina Čauševića, Sarajevo

Telefon: +387(0)33 562-029
Fax: 387(0)33 562-031
info@mon.ks.gov.ba


MINISTRICA

Aleksandra Nikolić
Telefon: +387(0)33 562-030, +387(0)33 562-029


SEKRETAR MINISTARSTVA

Belma Trajkov
Telefon: +387(0)33 562-028


VIŠI REFERENT ZA ADMINISTRATIVNE POSLOVE

nINA tIRIĆ
Telefon: +387(0)33 562-130

Sektor za visoko obrazovanje

Sektor za visoko obrazovanje
POMOĆNICA MINISTRICE

Azra Ivazović
Telefon:+387(0)33 562-132
azra.ivazovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA VISOKO OBRAZOVANJE I NASTAVU

Adisa Hota
Telefon:+387 (0) 33 562–132
adisa.hota@mon.ks.gov.ba


STRUČNA SAVJETNICA ZA DRUGOSTEPENO UPRAVNO RJEŠAVANJE

Elmedina Pandžić
Telefon:+387 (0) 33 562–186

Sektor za nauku

Sektor za nauku
POMOĆNICA MINISTRICE

Mr.sci. Azemina Njuhović
Telefon:+387(0)33 562-069
azemina.njuhovic@mon.ks.gov.ba


STRUČNI SAVJETNIK ZA OSIGURAVANJE UVJETA ZA KVALITET U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKE DJELATNOSTI

Mr. Marina Cicović
Telefon:+387(0)33 562-132
marina.cicovic@mon.ks.gov.ba


Elma Kudić
Telefon:+387(0)33 562-278
elma.kudic@mon.ks.gov.ba

Sektor za mlade

Sektor za mlade
VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA SARADNJU SA OMLADINSKIM SEKTOROM I OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA

Jelena Šantić Stefanoska
Telefon:387(0)33 562-205


VIŠI STRUČNI SARADNIK ZA KOORDINIRANJE MEĐURESORNE SARADNJE U PITANJIMA MLADIH

Melisa Hajdarović-Marinković
Telefon:387(0)33 562-205

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove

Sektor za finansijsko – računovodstvene poslove
POMOĆNIK MINISTRICE

Nihad Šeta,dipl.ecc
Telefon:+387 (0)33 562-259
nihad.seta@mon.ks.gov.ba