Skip to main content
Please wait...

Premijer Forto otvorio Ekonomski forum BiH: Sprovodimo novi model ulaganja u održive projekte, privredu će spasiti zelena tranzicija

Vlada Kantona Sarajevo uradila je mnogo kako bi započela procese vezane za probleme građana po pitanju okoliša, neriješenog odlaganja otpada, lošeg kvaliteta zraka, saobraćajne zagušenosti, prljavih rijeka...

Istaknuo je to danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine 2022, koji se održava na Ilidži. Ovaj eminentni skup, koji okuplja učesnike iz BiH i svijeta premijer Forto je otvorio s dekanesom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasminom Selimović i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.

Govoreći u kontekstu fokusa ovog Foruma, a to su ciljevi samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena s posebnim uklonom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je BiH i zapadni Balkan, premijer Forto podsjetio da je usvojeni strateški dokument Zeleni akcioni plan, u kojem su navedeni projekti koji bi trebali biti finansirani u narednom periodu.

“Kada bi se svi sproveli, to bi bilo više od milijardu KM ulaganja. Između ostalog, to su nova tehnologija kojom bi reciklirali i odlagali otpad, potpuna zamjena sistema javnog prevoza, potpuni prelazak sa čvrstih goriva na prihvatljive izvore energije....”, naveo je premijer Forto.

Kako je dodao, u Kantonu  Sarajevo, ali i ostatku BiH postoji izazov podizanja svijesti o potrebi ulaganja u ove projekte koji su skupi.

“Javnost, posebno nestručna, ne razumije da se svaka investicija gleda na pet, 10, 15 ... godina i da nisu skupe kada se razvije životni vijek projekta. Odgovorno tvrdim da je trolejbus koji košta 500.000 eura jeftiniji od doniranog starog 40 godina. To je ono što mi kao Vlada pokušavamo nametnuti kao paradigmu razmišljanja kako i na koji način ulagati u održive projekte u Kantonu Sarajevo. Promjena svijesti da je dugoročno ulaganje u ovakve vrste projekata je jedino što će nas izvući. Tranzicija koja nas očekuje u energetskom sektoru će biti bolna, ali što prije prepoznamo potebu, prije ćemo napraviti iskorak”, naveo je premijer Forto.

Kao model ulaganja u javni prevoz naveo je ulaganje u saobraćaj na električni pogon, pa je u tom kontekstu pomenuo širenje tramvajske mreže do Hrasnice i planirano širenje trolejbuske mreže. Zaduživanje u ovakve projekte, kako je dodao obraćajući se učesnicima skupa, će u srednjem roku donijeti izuzetan povrat, a dugoročno zelenu tranziciju koja će spasiti privredu BiH.

U izjavi novinarima, on je potcrtao da zelena tranzicija, zelena agenda i održivi razvoj nisu samo fraze te da su one u najrazvijenijim evropskim privredama već decenijama fokus.

“To je značajno ulaganje u radna mjesta i industriju koja proizvodi nešto što će se samo isplatiti. Suštinski, to je novi ciklus investiranja. Zeleni razvoj nije samo borba samo za ekološki napredak, on je budućnost privrede i ekonomije i ako ne uskočimo u taj voz, on će otići bez nas”, naveo je premijer Forto.

Govoreći o inflaciji koja se dešava i u BiH, naveo je da Vlada KS intenzivno radi na subvencijama.

“Posebno smo ciljali na mlade porodice, subvencije za vrtiće, naknade za porodice sa troje i više djece, naknade za porodilje, podršku boračkoj populaciji, povećanje svih socijalnih naknada. Odradili smo sve što struka nalaže i što bi generalno trebalo uraditi”, zaključio je premijer Forto.

Među učesnicima Foruma danas su bili i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministar privrede KS Adnan Delić i ministar finansija Davor Čičić.

 

  

 

Slika