Skip to main content
Please wait...

Svečanom sjednicom Senata Univerziteta u Sarajevu obilježene 73 godine rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo iz prethodnog mandata Elvedin Okerić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović prisustvovali su danas svečanoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, kojom su obilježene 73 godine rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu. Sjednica je upriličena u Gradskoj vijećnici Sarajevo.

Upravo u Vijećnici 1949. godine održana je prva Univerzitetska skupština Univerziteta u Sarajevu, a za njegovog prvog rektora izabran dr. Vaso Butozan. U ozračju obilježenom zajedništvom, koje je možda bez presedana u našoj savremenoj povijesti, uspostavljena je institucija koja je u samim temeljima bosanskohercegovačke države i društvene zajednice, te je i danas posvećena ideji zajedništva među ljudima i narodima.

Obilježavanje godišnjice, pa tako i ove 73. po redu, Univerziteta u Sarajevu bila je jedinstvena prilika da se na trenutak podsjetimo na rezultate ostvarene u prethodnom periodu.

Prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da Univerzitet u Sarajevu radi i razvija se u nastojanju da opravda svoju ulogu visokoobrazovne institucije koja jeste neodvojivi dio savremenog bosanskohercegovačkog društva i države. Između ostalog, u svom obraćanju osvrnuo se na razvoj savremenih i dinamičkih studijskih programa, naučno-istraživačke projekte i porast naučne produkcije, ostvarenu akademsku, finansijsku i pravnu integraciju Univerziteta, proces informatizacije, saradnju s javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i saradnju koja se odvija na nivou Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH, saradnju s Akademijom nauka i umjetnosti BiH, internacionalizaciju Univerziteta, podršku Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, te uspjehe koji se tiču kapitalnih ulaganja u infrastrukturu.

"I pored očiglednih iskoraka, nastavljamo našu borbu za punu autonomiju Univerziteta u Sarajevu i akademske slobode jer samo autonoman i slobodan univerzitet može biti predvodnik općeg društvenog napretka. Reforme i ciljevi ostvareni u proteklom periodu rezultat su našeg zajedničkog rada i truda, svih članica Univerziteta, nastavnog, stručnog, administrativno-tehničkog osoblja, i naše zajedničke opredijeljenosti za izgradnju modernog integriranog Univerziteta koji će unaprijediti našu izvrsnost, generirati zdravu akademsku atmosferu i njegovati trajni fokus na postizanje pozitivnih rezultata i ostvarivanje naših strateških ciljeva“, istakao je rektor Škrijelj.

Dodao je kako orijentacija Univerziteta u Sarajevu jeste i mora biti daljnja integracija u svjetske akademske tokove, jer samo tako možemo ostvariti svoju osnovnu misiju – prosperitet i progres društva u cjelini.

Na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu obratili su se akademik, prof.dr. Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, prof.dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru u ime Rektorske konferencije/zbora BiH, Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, predsjedavajući SKS Okerić, ministrica Nikolić i prof.dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik, prof.dr. Muris Čičić naglasio je da su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Univerzitet u Sarajevu komplementarne institucije koje u zadnjih nekoliko godina sve bolje sarađuju, kako su to institucije sa zajedničkim ciljevima, zajedničkim zadacima i zajedničkim stremljenjima.

„Većina članova Akademije nauka i umjetnosti BiH, većina akademika potiče s Univerziteta u Sarajevu. Znači Univerzitet u Sarajevu je uglavnom naša matična institucija. U tom pitanju mi često i ne pravimo razlike između poimanja Univerziteta u Sarajevu i poimanja Akademije nauka i umjetnosti. Ono na čemu se bazira naša saradnja jesu međunarodni standardi, otvorenost prema svijetu, otvorenost prema saradnji, te naučnoistraživački i umjetnički projekti koji karakterišu naš rad“, naveo je akademik Čičić.

Istakao je i da je u ovom teškom, neizvjesnom i narušenom okruženju važno kakve odluke donosimo danas jer će one odrediti kako će buduće generacije živjeti.

U ime Rektorske konferencije/zbora BiH obratio se prof.dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, te podsjetio da se Univerzitet u Sarajevu, od osnivanja do danas, razvijao najprije u svojoj organizacijskoj strukturi utemeljenjem novih fakulteta i instituta, da bi dvadesetak godina kasnije nepovratno i povijesno utjecao na osnivanje visokoškolskih ustanova, univerziteta i u Banja Luci, Tuzli, Mostaru, a nešto kasnije i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dodao je da to potvrđuje kako je svima Univerzitet u Sarajevu Alma mater – majka hraniteljica.

„Jak Univerzitet u Sarajevu jednako je jako društvo i jaka država. Dosta je više da nas sažalijevaju. Bilo tko. Hajdemo konačno pokazati Europi i svijetu kakvi smo, koliko smo kvalitetni i koliko možemo. Neka predvodnik te snage bude i dalje akademska zajednica na čelu s Univerzitetom u Sarajevu“, poručio je rektor Sveučilišta u Mostaru Tomić.

Predsjedavajući Skupštine KS iz prethodnog mandata Okerić je u svom prigodnom obraćanju naglasio je kako danas, nakon toliko godina i pored bezbroj izazova, Kanton Sarajevo, kao osnivač ove krovne obrazovne institucije, može biti ponosan na svoj Univerzitet, koji svojom bogatom i uspješnom tradicijom, od svog osnivanja, neprekidno, pa do danas, ulaže u rast i razvoj – kako svoj, tako i u rast i razvoj cjelokupnog društva i države.

„Ono što je za sve nas zajedničko i što treba da nam predstavlja i zajednički cilj jeste raditi i stvarati sigurno okruženje za mlade ljude i nove generacije, kako bi mogli realizovati svoje želje i planove u budućnosti i biti čvrst oslonac razvoju države Bosne i Hercegovine, a u tome će i Skupština i Vlada Kantona Sarajevo nastaviti pokazivati svoje opredjeljenje i pružati podršku svim progresivnim koracima na tom putu“, istakao je Okerić.

Poslao je i tri poruke, odnosno kako je rekao, tri nade, odnosno želje.

„Da politika i Uprava više slušaju vašu pamet. Da vi više osluškujete svoje studente i njihove buduće poslodavce. Da smo više svjesni, svi, da jedni bez drugih ne možemo opstati“, poručio je Okerić.

Ministrica Nikolić smatra da javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa svim dostignućima Univerziteta u Sarajevu, te s onim što je intelektualno naslijeđe naše zemlje, a što se čuva, kako je navela, u prostorima i seharama Univerziteta u Sarajevu.

„Očekujem da će u narednim godinama biti intenzivirane aktivnosti koje će efektnije predstaviti ovo naslijeđe. Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena da u partnerstvu s Univerzitetom u Sarajevu razvija moderni ekosistem nauke, visokog obrazovanja i inovacija, te da omogući stvaranje univerziteta četvrte generacije koji će postati predvodnik promjena“, navela je ministrica Nikolić.

Podsjetila je da je Vlada KS, između ostalog, izdvojila rekordna sredstva za nauku u ovoj godini, omogućila i podržala inicijativu Kampus u parku, podržala rekonstrukciju i obnovu Prirodno-matematičkog fakulteta i Stomatološkog fakulteta s klinikama, omogućila započinjanje rekonstrukcije zgrade Fakulteta zdravstvenih studija, poduzela niz aktivnosti u izgradnji zakonodavnog okvira, te započela aktivnosti na pripremi Strategije razvoja visokog obrazovanja i nauke, kao i set aktivnosti u kojima Vlada i Ministarstvo nastoje podržati rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu.

„Nadam se da ćemo nastaviti razvijati jak partnerski odnos i da će nam se priključiti i ostale interesne grupe i da ćemo zajedničkim snagama stvoriti zemlju u kojoj će biti ugodno živjeti i gdje će kreacije i inovativnost biti dio svakodnevnice“, poručila je ministrica Nikolić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Zvizdić, je istakao da je obilježavanje 73 godine od osnivanja Univerziteta u Sarajevu velika čast, ali i odgovornost.

„Univerzitet u Sarajevu je najstarija visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini. U ove 73 godine Univerzitet u Sarajevu je postao sinonim za vrhunsko obrazovanje. Uspješno smo savladali sve izazove i reforme i ostali smo visokoškolska institucija broj 1 u Bosni i Hercegovini i sigurno među najboljim visokoškolskim institucijama u regionu. Naši studenti koji završe neki od fakulteta s Univerziteta u Sarajevu gdje god odu u inostranstvo pokazuju vrhunske radne, ljudske i profesionalne sposobnosti. Možemo slobodno reći da niti u jednom aspektu ne zaostaju za svršenicima najvećih evropskih i svjetskih univerziteta“, istakao je predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je u njegovoj političkoj karijeri kvalitetno i vrhunsko obrazovanje uvijek bilo jedan od njegovih najvažnijih prioriteta, te da će tako ostati i dalje.

„Zašto mi je to toliko bitno? Zato što je društvo znanja i kompetencija i meritokratije jedini garant opstojnosti države Bosne i Hercegovine i našeg naroda. Narodi koji su fokus stavljali na nauku i obrazovanje su uvijek jačali svoje nacionalno tkivo. Osnovni supstrat društva su uvijek bili obrazovani i kvalitetni ljudi. Narodi koji su zapostavljali nauku i obrazovanje obično su doživljavali intelektualni mrak, koji obično prethodi svakoj drugoj vrsti mraka. Historija je to nebrojeno puta pokazala. Zato ću se uvijek zalagati da najvažnije funkcije u državi i društvu obavljaju najkvalitetniji i najobrazovaniji ljudi. I to je preduslov za jačanje države i državnih institucija“, poručio je prof.dr. Denis Zvizdić.

Poruke i čestitke u ime Grada Sarajeva i gradonačelnice dr. Benjamine Karić uputio je gospodin Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva.

„Iza Vas su 73 uspješne, vrijedne, hrabre godine djelovanja. Vi ste bastion znanja i napretka. Svoju viziju kontinuirano ostvarujete i širite. Vi ste istinsko jezgro naučne misli, obrazovanja, istraživačkog i stručnog rada, akademske izvrsnosti, integriteta svakog studenta“, istakao je dogradonačelnik Bašić.

Poručio je i da će Univerzitet u Sarajevu u Gradu Sarajevu uvijek imati podršku u svojim razvojnim i promotivnim projektima, koji će rezultirati stavljanjem studenta u središte obrazovnog procesa.

Ovim svečanim povodom u Gradskoj vijećnici Sarajevo upriličena je Izložba prigodnih fotografija iz arhiva Rektorata Univerziteta u Sarajevu: „Razvoj Univerziteta u Sarajevu od osnivanja do danas“.

Ovogodišnju godišnjicu Univerziteta obilježit će i brojni događaji u okviru Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu, među kojima su: svečana promocija diplomanata i magistranata, promocija doktora nauka UNSA, promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu dodjela počasnog doktorata dr. Edmondu Offermannu, dodjela priznanja Ambasador Univerziteta Ismailu Abu al-Bandori, kreativna umjetnička radionica, simpozij „Muzika u društvu“, završni koncert muzičkog kampa za mlade virtuoze, te dodjela nagrada za naučni/umjetnički rad akademskog i naučnoistraživačkog osoblja Univerziteta u Sarajevu.

 

Slika