Skip to main content
Please wait...

Ministrica Nikolić: Regionalna naučna saradnja od ključnog interesa za razvoj, iskoristiti naslijeđenu izvrsnost i inovativne procese digitalizacije

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić održala je danas sastanak s naučnicom-fizičarkom i uposlenicom renomiranih međunarodnih istraživačkih instituta Sanjom Damjanović, te direktoricom Tima za reformu javne uprave i E-upravu Republike Srbije Martom Arsovskom Tomovskom, učesnicama Međunarodne stručne konferencije o digitalnoj transformaciji i transformaciji javne uprave koja se održava u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i Admir Badnjević, predstavnik naučno-istraživačkog instituta “Verlab” i Univerziteta u Sarajevu, u čijoj organizaciji se održava današnja konferencija. Konferencija ima za cilj da podigne svijest o važnosti digitalne transformacije, kao i o svim koristima koje ona donosi. To su bile i teme današnjeg sastanka u Ministarstvu, kao i mogućnosti ostvarivanja regionalne naučne saradnje u projektima od značaja za razvoj svih zemalja.

“Drago mi je što imamo priliku razgovarati o najljepšoj temi, o razvoju, a čiji su glavni instrumenti nauka i inovacije. Često zaboravljamo tradiciju koju je naš region u sastavu bivše Jugoslavije imao u oblasti razvoja tehnologije i nauke. Želim samo podsjetiti da je tadašnja Jugoslavija bila jedan od 12 osnivača i članova CERN-a- Evropske organizacije za nuklearna istraživanja”, istakla je ovom prilikom profesorica Damjanović, naučnica- fizičarka koja više od dvadeset godina radi u međunarodnim istraživačkim institutima, CERN-u u Ženevi i GSI-u u Darmštadtu.

Marta Arsovska- Tomovska je kazala da postoji veliki potencijal za regionalnu saradnju u oblasti inženjerstva, kao i da se raduje interesu za zajedničko učešće u projektima.

“Poznato je da su naše inženjerske škole izuzetno jake. Srbija je taj potencijal iskoristila u procesu digitalizacije države i razvoja IT sektora koji je postao najveći izvozni sektor u zemlji. Interesantno je i da informatičke tehnologije, kao i nove tehnologije, IV industrijske revolucije, koristimo u poljoprivredi i medicini. Srbija je otvorena za saradnju i izuzetna nam je čast da možemo i Kanton Sarajevo i BiH uključiti u brojne projekte, kao i da iskoristimo sve potencijale regiona”, navela  je Arsovska-Tomovska.

Ministrica Nikolić istakala je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da se jača saradnja sa zemljama regiona.

“Jedini izlaz iz trenutnog stanja je u tome da jačamo saradnju. U realizaciju svih inicijativa, a naročito inicijative vezane za 'Bio4campus', koji treba da poveže digitalizaciju i biotehnološke/medicinske nauke, kako bi stvorili prostor za nove biznise, lako se mogu uključiti Univerzitet u Sarajevu, kao i drugi dijelovi ekosistema nauke i inovacija, a sve u okviru kreiranja atraktivnijeg područja za profesionalni rad i život mladih ljudi na ovim prostorima. To je prva i osnovna zadaća svih nas jer, ubijeđena sam, da naš region u krakom roku može biti vrlo atraktivan, posebno za grane vezane za industriju 4.0, ali i sve što je vezano za digitalizaciju”, istakla je ministrica Nikolić.  

Slika