Skip to main content
Please wait...

Ministrica Nikolić i ambasdor Makoto: Unaprijediti saradnju u oblasti inovacija, istraživanja i visokog obrazovanja

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić ugostila je danas ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makotoa. Tokom razgovora o brojnim temama, ministrica je istakla kako saradnja institucija visokog obrazovanja Japana i BiH može biti intenzivnija u oblasti inovacija, istraživanja i visokog obrazovanja jer ćemo na taj način stvoriti platformu koja će omogućiti razmjenu ideja i praksi u rješavanju izazova sa kojima se obje zemlje suočavaju.

“Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS podržava nastojanje Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta da ojačaju katedre na kojima se izučavaju strani jezici, literatura i kultura, jer je to posebnost fakulteta po kojoj je prepoznat u BiH, regionu i šire. Upravo smo na tu kulturu otvorenosti posebno ponosni. Ulaganje u razvoj katedri na kojima se izučavaju strani jezici, među kojima japanski, poljski, ruski, turski, arapski, perzijski i drugi, se čini kako bi mladi ljudi mogli upoznati druge kulture, ojačati interkulturalne sposobnosti što će zasigurno potaći i njihovu kreativnost i učiniti ih ‘autentičnim stvaraocima’ novih vrijednosti", kazala je ministrica Nikolić.

Na sastanku je bilo govora o namjeri Ministarstva da u saradnji sa Gradskom upravom Sarajeva i četiri univerziteta rade na ostvarenju vizije "cijeli grad jedan kampus", odnosno pretvaranju Sarajeva u međunarodno privlačnu destinaciju za učenje i poučavanje.

Istakla je i kako Sarajevo i BiH cijene ogromnu finansijsku pomoć ove prijateljske zemlje u poslijeratnom periodu, te da ne zaboravljaju mnogobrojne značajne projekte koji su, uz podršku Japana, unaprijedili kvalitet života.

Slika