Skip to main content
Please wait...

U Sarajevu otvorena 26. juniorska balkanska matematička olimpijada

U Domu mladih Skenderija danas je otvorena 26. juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO), čiji je domaćin Kanton Sarajevo.

Organizatori JBMO-a za 2022. godinu su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje  KS je i pokrovitelj ove olimpijade koja okuplja mlade matematičare do 15,5 godina starosti i njihove nastavnike. Takmičenje se održava svake godine u jednoj od država članica Matematičkog društva Jugoistočne Evrope (MASSEE).

Svečanosti su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

"Vaš prvi zadatak ovdje je da se takmičite, ali je isto tako važno da steknete nova prijateljstva. U godinama koje dolaze bit ćete lideri u svojim zemljama, donosioci ključnih odluka na univerzitetima, igrati vodeće uloge u ekonomiji. Vi ste nada za ovaj svijet. Ako sada steknete prijateljstva i održite ih u budućnosti, svijet će biti bolje mjesto. Pozivam vas da uživate u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i gdje god se u budućnosti takmičili steknite što više prijatelja. Vaše vrijeme dolazi, sretno svima", rekao je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović rekla je da je velika privilegija biti organizator i sponzor matematičke olimpijade, zaželivši svima da se u Sarajevu, gdje se susreću Istok i Zapad, osjećaju kao kod kuće.

"U Sarajevu će se u narednim danima takmičiti 109 najboljih mladih matematičara iz 18 zemalja. Sarajevo je sada tu gdje je oduvijek pripadalo - u samom središtu izvrsnosti. Mladim matematičkim nadama želimo ugodan boravak i dobre rezultate. Hvala Udruženju matematičara Kantona Sarajevo, suorganizatoru ovog međunarodnog takmičenja", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Više od 120 učesnika dolazi iz 11 zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Republike Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske i sedam gostujućih zemalja: Azerbejdžana, Hrvatske, Francuske, Kazahstana, Kirgistana, Saudijske Arabije i Tadžikistana.

 

Slika