Skip to main content
Please wait...

Otvorena izložba o Predsjedništvu RBiH u toku agresije, ministrica Nikolić poručila: Baštinit ćemo ideju moderne BiH po mjeri svih nas

"Kako sačuvati cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu? Predsjedništvo RBiH 1992.-1995", naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a u saradnji s Ministarstvom za nauku, visokog obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Kroz historijske izvore, zapisnike i odluke, transkripte razgovora vođenih na sjednicama od aprila 1992. do kraja agresije na BiH, ova izložba pokazuje kako je nakon proglašenja ratnog stanja Predsjedništvo Republike BiH preuzelo ključnu ulogu u vođenju službene politike i postalo najvažnija institucija u međunarodno priznatoj Republici BiH.

Na izložbi je predstavljena i prva zastava RBiH koja je stajala na glavnom ulazu u zgradu Predsjedništva, čija oštećenja pokazuju koliko je sama zgrada bila na udaru granatiranja. Prikazan je i satelitski telefon koji je bio jedina komunikacija Predsjedništva s ostatkom svijeta u prvim mjesecima rata.

Značajan broj dokumenata i predmeta preuzeti su iz privatnih arhiva i predstavljeni na izložbi, poput manje poznatih fotografija zgrade, dokumenata s mirovnih pregovora, kao i ličnih memoriabilija članova Predsjedništva s takvih susreta.

Javnosti je predstavljena i kopija mirovnog sporazuma na engleskom jeziku potpisanog u Dejtonu, na osnovu kojeg je uspostavljen mir u našoj državi, ali i mapa s kojom je delegacija Republike Hrvatske pristupila ovim pregovorima.

Prema riječima ministrice za nauku, visokog obrazovanje i mlade KS Aleksandre Nikolić, naslov izložbe sugeriše da trebamo promišljati, učiti iz prošlosti da bi mogli oblikovati nova savremena rješenja koja će BiH pretvoriti u modernu i progresivnu državu.

“Treba imati na umu da za svaki problem postoji puno raznovrsnih rješenja. Isključivost, odnosno insistiranje na konceptu da postoji samo jedno rješenje vodi ka pat poziciji, preglasavanju i sprečavanju razrješavanja problema. To je sadašnjost koju živimo u Bosni i Hercegovini.  Izložba ‘Kako sačuvati cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu? Predsjedništvo RBiH 1992.-1995’ zorno pokazuje da može drugačije”, navela je ministrica Nikolić.

Kako je dodala,  izložba poziva sve aktive  da počnemo promišljati o drugačijim rješenjima.

“Ova izložba, osim toga, jeste način da kažemo hvala svim pojedincima Predsjedništva BiH u periodu od 1992. do 1996. godine, koji su bili hrabri i donosili odluke koje su imale i imat će dugoročne efekte na opstojnost i budućnost BiH. Želim da zahvalim članovima Predsjedništva BiH i želim naglasiti da ćemo baštiniti i realizirati ideju moderne, demokartske i uspješne BiH koja će biti po mjeri svih nas”, zaključila je ministrica Nikolić.

Kako navode iz Historijskog muzeja BiH, izložba predstavlja jednu od njihovih ključnih aktivnosti u okviru obilježavanja trideset godina od početka rata u BiH i opsade Sarajeva. Izložba će biti otvorena tokom cijelog ljeta.

Foto: Jose Sanchez

 

 

 

 

Slika