Skip to main content
Please wait...

Premijer UK o 100 dana mandata Vlade KS: Napravit ćemo od Sarajeva mjesto ugodnog življenja

Povodom 100 dana mandata Vlade Kantona Sarajevo, danas je u Domu mladih KSC Skenderija održana pres-konferencija na kojoj je premijer KS Nihad Uk predstavio rezultate rada ove Vlade KS.

Premijer Uk je navedeni period podijelio u tri cjeline koje su, kako je naveo, svaka na svoj način obojile rad ove Vlade u prvih 100 dana. To su Budžet Kantona Sarajevo za 2023.g., aktivnosti realizirane u prethodnom periodu i započete aktivnosti čija se realizacija očekuje ubrzo.

"U prvoj sedmici po imenovanju Vlade, na Skupštini se našao na dnevnom redu Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2023. Sigurno nije idealna situacija, gdje se razmatrao Budžet koji je prethodna Vlada KS prvo uputila u nacrt, pa u konačnici i u prijedlog. Međutim, bez obzira na sve Budžet je od strane Skupštine usvojen, a najbolju ocjenu je dao ministar Dedović prilikom prezentiranja istog da se radi o 'respektabilnom budžetu, rekordnom, da nije birokratski i da je optimističan i hrabar' i zaista je takav. Ovaj put ne želim da ulazim u tematiku svima nama poznate izmjene Zakona o preraspodjeli javnih prihoda, odnosno smanjenja pondera od strane Parlamenta FBiH, na osnovu kojeg smo kao Kanton i građani Kantona kažnjeni za 100 miliona KM. Ali, želim da najavim da ćemo kao Vlada uputiti interveciju Vladi FBiH kojom ćemo zatražiti da se dodatno umanjenje pondera koje je planirano za narednu godinu ne desi, imajući u vidu ekonomske parametre koje smo koristili pri izradi Dokumenta okvirnog budžeta za period 2024-2026", rekao je premijer Uk.

Dodao je da je u proteklom periodu dobio dosta konstatacija ili kritika zbog toga što Kanton finansira različite aktivnosti koje nisu u njegovoj nadležnosti. 

"Na sve sam s ponosom odgovarao da ćemo nastaviti. Sarajevo u srcima svih nas koji beskrajno volimo Bosnu i Hercegovinu ne smije biti samo administrativna činjenica, već mora i na druge načine doprijeti do srca tih ljudi. Nikada nećemo prestati da pomažemo povratnike, povratnička mjesta, naše kulturne ustanove, sportske reprezentacije, najistaknutije naučnike ma gdje god bili. Nisu oni krivi što nisu nikako ili na adekvatan način prepoznati od strane nadležnih", istakao je Uk.

Nažalost, prethodni period rada Vlade i Skupštine KS obilježilo je stravično ubistvo naše dvije sugrađanke, Azre i Alme, a Vlada KS JE na hitnoj sjednici donijeli niz mjera i zaključaka u cilju prevencije, svih nas, građana i građanki Kantona Sarajevo od kabadahija koji terorišu u saobraćaju.

"Također, Vlada Kantona Sarajevo održala je i tematsku sjednicu “Mjere Vlade KS za podršku djeci, mladima i porodicama sa djecom u sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja” inicirana stravičnim zločinom u beogradskoj osnovnoj školi. Na osnovu dosadašnjih aktivnosti zaključeno je da je Kanton Sarajevo regionalni lider u prevenciji maloljetničkog nasilništva, kao i da pružanju kvalitetnijeg prostora za odrastanje djece i mladih moramo interresorno pristupiti. S tim u vezi krenulo se u izradu kratkoročnih i dugoročnih programskih aktivnosti kako se ne bi desile neželjene situacije", naveo je premijer UK.

Tokom pres-konferencije govorilo se i o aktivnostima koje je Vlada KS započela, a čija se realizacija očekuje u narednom periodu.

1. Kako bi ohrabrili aviokompanije da otvaraju direktne letove sa Sarajevom, a u cilju privlačenja turista, privrednika, ali i omogućavanju avionskog prevoza svim građanima KS, Vlada KS se odlučila da subvencionira u saradnji sa JP Aerodrom Sarajevo novootvorene, direktne letove

2. Odlučni smo, i na dobrom smo putu, da Sarajevo živi kulturni život tokom čitave godine. I ne samo to, već da kulturna dešavanja organizujemo i izvan uže gradske zone. Projekcije, koncerti i festivali dolaze i u druge općine Kantona.

3. Aktivno radimo da od stadiona Koševo napravimo nacionalni stadion, dom naših Zmajeva.

4. U završnoj smo fazi okončanja administrativnih prepreka za rekonstrukciju Doma mladih, izgradnju Ledene dvorane.

4. Nastavljamo sa utopljavanjem javnih ustanova Kantona Sarajevo, ostvarujući dvostruki efekt, energetsku efikasnost objekata, ali i vizuelno uljepšavamo objekte.

5. Reaktiviramo ideju izgradnje Muzeja opsade grada, a sa ponosom najavljujem da smo u završnoj fazi početka pripremnih radova na izgradnji Muzeja Ars Aevi, za koju smo zahvaljujući prijateljima iz italijanske Vlade i EU delegacije osigurali veliki dio finansiranja navedenog muzeja.

6. Na dobrom smo putu da pronađemo adekvatan prostor za smještaj arhivske građe KS.

8. Započetim investicijskim ciklusom u javni gradski saobraćaj, cilj nam je da 75% saobraćaja u KS bude električni - nova pruga prema Hrasnici, trolejbus do Vogošće, novi tramvaji, već isporučeni trolejbusi i planirani električni autobusi za narednu godinu.

9. Učinjeni su prvi koraci za dodatno kapacitiranje policije KS angažovanjem dodatnog broja policajaca i ulaganjem u opremu i sredstva.

U fotogaleriji pogledajte prezentaciju o aktivnostima po ministarstvima u prethodnih 100 dana rada Vlade KS.

Slika