Skip to main content
Please wait...

Ministar Krstić i ministrica Duraković: Prioritetno raditi na poboljšanju standarda u visokom obrazovanju

Ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Pavle Krstić sa pomoćnicom Mersihom Kolčaković sastao se danas u Mostaru sa ministricom obrazovanja i nauke Federacije BiH Jasnom Duraković, sa kojom je razgovarao o studentskom standardu, revidiranju nastavnih planova i programa te usklađivanju potreba za kadrovima sa tržištem rada.

Kako je istaknuto tokom sastanka, oba ministarstva će u narednom periodu prioritetno raditi na poboljšanju standarda u visokom obrazovanju.

Ministar Krstić ocijenio je saradnju sa Federalnim ministarstvom od velike važnosti, kako s ciljem razmjene iskustava tako i budućih projekata. Osvrnuo se i na nedavni problem sa školarinama u KS.

"Kada su u pitanju studenti i mladi imamo puno ideja i pokušat ćemo ih realizirati, a zajedno možemo uraditi i puno više. Napravit ćemo strategiju za ubuduće kako bi uspostavili kriterije po kojima ćemo budžetski pomoći plaćanje školarine za redovne studente. Važno je raditi na tome da nema diskriminacije među studentima", kazao je Krstić.

Ministrica Duraković naglasila je važnost saradnje sa svim kantonalnim ministarstvima nadležnim za obrazovanje i nauku.

"Važna nam je saradnja zbog podijeljene nadležnosti obrazovnog sistema u Federaciji. U planu nam je da radimo na usvajanju zakona o studentskom standardu na nivou FBiH i trebat će nam podrška, pa tako i Ministarstva iz Kantona Sarajevo", kazala je ministrica Duraković, naglasivši potrebu zajedničkog aktivnog rada svih relevantnih institucija s ciljem poboljšanja studentskog standarda i zapošljavanja mladih.

Dogovoreno je da početkom nove školske/akademske godine organizuje sastanak Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS s ciljem realiziranja zajedničkih projekata iz nadležnosti sva tri ministarstva.

Pomoćnica kantonalnog ministra Kolčaković istakla je aktivnosti na izradi nove Strategija za mlade, a u toku je i potpisivanje nekoliko memoranduma o saradnji u kontekstu poboljšanja standarda za mlade u KS.

Sagovornici su poručili da će zajednički raditi na projektima od kojih će studenti, akademski radnici, pa i javnost imati koristi, a cilj je, prije svega, osigurati kvalitetno okruženje za studiranje za sve mlade, ali i ostanak i zapošljavanje naših budućih stručnjaka.

Slika