Skip to main content
Please wait...

Na Elektrotehničkom fakultetu predstavljen prvi istraživački projekt u oblasti 5G i kvantne kriptografije u Bosni i Hercegovini

U okviru nastavka posjeta organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović i rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj posjetili su Elektrotehnički fakultet i Orijentalni institut.

I ove posjete su organizovane kako bi se sagledale okolnosti u kojima fakulteti djeluju, te prioriteti i problemi koje je potrebno rješavati kroz zajedničko djelovanje Univerziteta i Ministarstva.

Ministrica Husić-Mehmedović je predstavila ostvareni napredak u uspostavljanju novog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, te sve procese koje trenutno vodi.

Govoreći o izdvajanjima za nauku, podsjetila je da će ove godine biti izdvojena tri miliona KM za nauku čime će se, između ostalog, omogućiti jačanje istraživačkih kapaciteta.

“Izuzetno je važno na nivou fakulteta pripremiti što kvalitetnije projekte iz oblasti naučnoistraživačke infrastrukture, kako bi bili podržani upravo pomenutim budžetskim sredstvima namijenjenim nauci”, naglasila je ministrica Husić-Mehmedović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof.dr. Jasmin Velagić je predstavio ključne aktivnosti i rezultate rada, te posebno naglasio naučni doprinos i ostvarena postignuća, te predstavio infrastrukturne kapacitete, kao i okolnosti u kojima se izvodi online nastava.

Istaknuto je da od 2012. godine studijski programi prvog ciklusa studija na Elektrotehničkom fakultetu imaju međunarodni certifikat od akreditacijske agencije za studijske programe ASIIN iz Njemačke, čime ova akreditacijska agencija potvrđuje da su studijski programi Prvog ciklusa iz oblasti iz automatike i elektronike, elektroenergetike, računarstva i informatike i telekomunikacija po svom sadržaju i načinu izvođenja u potpunosti podudarni sa normama visokog obrazovanja koje vrijede u Evropskoj uniji.

Ovom prilikom, predstavljen je i projekt „Primjena kvantne cyber sigurnosti u 5G mrežama” (QUANTUM5) u kojem je Elektrotehnički fakultet partner, a koji se finansira u okviru programa NATO SPS (Science for Peace and Security).

Kako je istaknuto, ovo je prvi istraživački projekat u oblasti 5G i kvantne kriptografije u Bosni i Hercegovini.

 Prilikom predstavljanja Orijentalnog instituta, direktor dr. Adnan Kadrić se osvrnuo na historiju i razvoj ustanove koju predvodi, te predstavio kolektiv koji djeluje u okviru tri odjeljenja: historijskom, filološkom i referatu za orijentalno-islamsku kulturu i civilizaciju.

Kako je istakao Institut se bavi obradom i publikovanjem rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te proučavanjem orijentalnih jezika i književnosti, a u fokusu je i proučavanje intelektualne historije i kulturno-umjetničke baštine Bosne u doba osmanske vlasti.

Naglasio je i da je većina rukopisa koji su pohranjeni u Orijentalnom institutu već digitalizirani, i oni koji su spašeni od vatrene stihije (53 rukopisna kodeksa) i „novi“ rukopisi koji su nabavljeni u postratnom periodu.

Direktor Kadrić je najavio kako će Orijentalni institut nastaviti sa prikupljanjem građe, izradom digitalne baze podataka za istraživače, te stvarati pretpostavke za primjenu visokih naučnih i tehničkih standarda, kako bi se mogao uključiti u intenzivniju saradnju sa srodnim naučnoistraživačkim institucijama u regionu i svijetu.

Izrada novog zakona o visokom obrazovanju KS, sagledavanje aktuelnog stanja, evidentiranje eventualnih poteškoća u radu, te unapređenje saradnje, kao i realizacija nastavnog procesa, prostorni kapaciteti i modernizacija opreme bile su samo neke od tema o kojima je ovom prilikom također razgovarano.

Inače, ovim posjetama su prisustvovali i prof.dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet UNSA, prof.dr. Samir Dolarević, predsjednik Vijeća grupacije tehničkih nauka i prof.dr. Darko Tomašević, predsjednik Vijeća grupacije humanističkih nauka.

 

Slika