Skip to main content
Please wait...

Ministrica Nikolić i savjetnik Akcesme razgovarali o kreiranju zajedničkih studijskih programa između univerziteta iz Turske i Kantona Sarajevo

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić primila je danas savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini Faruka Berata Akcesmea.

Ovom prilikom, savjetnik Akcesme se, prije svega, zahvalio na prijemu i zaželio uspješan rad nedavno imenovanoj ministrici Nikolić.

Istakao je i kako je dosadašnja saradnja bila izuzetno uspješna, te iskazao stav prema kojem je internacionalizacija visokog obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo područje koje otvara mogućnosti za jačanje buduće saradnje.

Ministrica Nikolić je naglasila i da su mogućnosti za buduću saradnju brojne, te potcrtala kako bi od velikog značaja bila kreiranja posebnih studijskih programa koji bi se izvodili dijelom u BiH, a dijelom u Republici Turskoj, a koji bi na kraju rezultirali zajedničkom diplomom.

Dodala je i da bi ovakva bilateralna saradnja mogla uključiti i druge zainteresirane univerzitete iz regiona, Evrope ili svijeta.

„Ovo bi svakako doprinijelo unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i nauke, ali posredno i kvaliteta života mladih ljudi u Kantonu Sarajevo, to jeste u cijeloj Bosni i Hercegovini“, obrazložila je ministrica Nikolić.

Razgovor je završen u srdačnom tonu uz izraženu namjeru da se ojača dalja saradnja.

 

Slika